Foci

Itt az oroszok válasza a Leicester Cityre

Most már fél szemmel az orosz bajnokságot is figyelni kell, hisz a tavalyi kiesés ellen menekülő kiscsapat, az FK Rosztov vezeti most a ligát.

A hétvégén igazi rangadót rendeztek az orosz bajnokságban. A tabella élén álló CSZKA Moszkva látogatott a második helyezett FK Rosztov otthonába. Izgalmas meccsnek lehettek szemtanúi a nézők, a hazai csapat 2:0-ra verte meg a legnagyobb bajnokesélyest. A győzelemnek köszönhetően pontegyenlőség alakult ki, mindkét csapat 20 mérkőzés alatt 12 győzelemig jutott, valamint 4-4 döntetlent és vereséget szenvedett el, de a kevesebb kapott gólnak hála a Don-parti csapat vezeti a Premjer-ligát -írja az Eurosport.

Nem alakult túl fényesen az előző szezon a Rosztovnak. Tizennegyedikek lettek, így csak Tosno elleni osztályozókon tudták kiharcolni bennmaradásukat, itt mutat némi hasonlóságot a szintén kis csapatnak számító, mégis az angol bajnokságot öt ponttal vezető Leicester Cityivel.

facebook.com
Az FC Rosztov meglepetésre remek szezont fut Fotó: facebook.com/fkrostov

A mértékadó transfermarkt.com adatai szerint, míg a CSZKA Moszkva teljes piaci értéke 132 millió euró, addig a folyó mentieknek csupán harmada, mindössze 40 millió. (Oroszországban a legértékesebb klub továbbra is az egyik legnagyobb hatalommal bíró oligarcha, Alexandr Dyukov által birtokolt Zenit Szentpétervár, melynek értéke közel 196 millió euró.)

Adódnak azonban jelentős különbségek a Leicester és a Rosztov között. Míg előbbinek a stabil anyagi háttere van a gigantikus összegű közvetítési jogoknak és a milliárdos maláj tulajdonosának köszönhetően, addig utóbbit súlyos anyagi gondok gyötrik.

Szeptemberben az orosz csapat négymillió eurós adóssággal küzdött, nem tudtak a játékosoknak fizetést adni, akik – edzőjükkel egyeztetve – bojkottal fenyegetőztek, amennyiben a vezetés nem hajlandó kiegyenlíteni a számlát.

Mivel az igazgatók félvállról vették a fenyegetést, a következő, Tosno elleni kupameccsen csak ifijátékosok voltak a keretben, míg a felnőtt játékosok otthon maradtak. Ezután kapott észbe a klubvezetés és kezdett vészes szponzorkeresésbe, melynek köszönhetően megállapodtak az Agrocom cégcsoporttal, így orvosolva az anyagi gondokat és megnyugtatva az edzői stábot és a játékosokat.

Bármennyire is tündérmesének tűnik a csapat eddig elért eredménye, a 20. fordulót követő vezető helye, vélhetően nem lesznek képesek megtartani ezt a pozíciót a szezon végéig. De egy dobogós helyezéssel is sokat segíthet a csapat saját magán. Egy európai kupasorozatban való szerepléssel még több pénz folyhat be, megoldva minden fennálló problémát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik