Foci

Kezd leszokni a kicsapongó bulikról a futballvilág legfiatalabb klubelnöke

Valószínűleg sokaknak semmit sem mond David Sharpe neve. A 24 éves fiatalember Angliában a Wigan Athletic klubelnöke és úgy gondolja, hogy nincs tapasztalat híján. Önbizalom az meg van, kérdés mekkora a tudás?

David Whelan az angol klub tulajdonosa és örökös elnöke tavaly, az akkor még csak 23 éves David Sharpe-ot kérte fel, hogy vegye át az ő helyét és intézze a mindennapi ügyeket. A felkérés nem véletlen, hiszen az előző elnök a nagyapja a jelenleginek. Sharpe habozás nélkül elvállalta a feladatot a jelenleg a League One-ban szerénykedő, jobb napokat is megélt csapatnál.

David hat éves kora óta Wigan szurkoló, volt hogy ő öltözött be a meccseken a kabalafigurának és így kísérte a nagyapját.

Nagyon sok kritika érte az elmúlt időben a fiatal klubelnököt, mondván nem tudja elkormányozni a csapatot mert nincs tapasztalata. Erre ő mindig rácáfolt és szerinte őt kis túlzással arra nevelték, hogy elnök legyen.

„Amikor apám meghalt, az egész család közelebb került egymáshoz. Engem úgy neveltek fel, hogy tudjam, miként kell egy labdarúgóklubot vezetni. Nem lepett meg, hogy a nagyapám felkért rá, tudtam, hogy előbb-utóbb ez bekövetkezik, erről nyíltan beszélt a sajtóban” – mondta a BBC-nek.

Sharpe szerint nem a kor számít, hanem a tudás. Úgy véli, hogy benne megtalálható az a fajta szemlélet, ami előrébb vihet egy futballcsapatot.

Manapság kis túlzással olyan emberek vásárolnak és irányítanak klubokat, akik még labdát sem láttak.

Arra a kérdésre, hogyan telik egy napja a következőket felelte:

,,Minden reggel bemegyek az irodámba kilenc óra körül és délután 5 előtt sosem végzem. Van, amikor én vagyok az utolsó ember, aki elhagyom a székházat. Esténként különböző ügynökökkel vacsorázom, vagy a szakemberekkel tárgyalok’’.

2013-ban a Wigan Athletic története legnagyobb sikerét érte el, amikor a Wembleyben 1-0-ra diadalmaskodott az FA-kupa döntőjében a Manchester City ellen.

„Fenomenális élmény volt. Azt hiszem, mi voltunk az egyetlenek, akik folyamatosan itták a rövidet a Wembley királyi páholyában” – emlékezett vissza a klub első embere.

Fiatal kora miatt sokszor a média kereszttüzébe került a kicsapongó éjszakai életével kapcsolatban.

Pár éve többet jártam el éjszakánként, de manapság már gondolnom kell a pozíciómra is. Nem élek párkapcsolatban, néha-néha leugrom egy sörre, de nagyon vigyáznom kell, hogy ne lássanak kínos helyzetekben. Nagy figyelmet kell fordítanom arra, hogyan élem az életemet.

A Wigan Athletic a négy ponttal lemaradva, még azonnali feljutást érő második helyen áll az angol harmadosztályban, a League One-ban. A csapat legértékesebb játékosa a szlovén Haris Vuckic, akit 1 millió euróra taksálnak.

A klub 2004-től kezdve nyolc éven át a Premier League-ben szerepelt, érdekesség, hogy az FA-kupa diadal után már másodosztályú csapatként szerepeltek az Európa Liga főtábláján. Tavaly csak a 23. helyen végeztek a Championshipben, így zuhantak le egészen a harmadosztályig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik