Foci

Lassan érdemesebb az MLS-t nézni, mint az európai kupasorozatokat

A tengerentúli futballbajnokság olyan szintű fejlődésen ment keresztül, hogy előbb-utóbb helyet követel magának az angol, német, spanyol futball mellett.

Vasárnap indult az észak-amerikai labdarúgó bajnokság, az MLS 2016-os évada. Ez 19. évad és a kezdetek óta mindenképp, de már az előző szezon óta is sokat erősödött a bajnokság. A téli átigazolási időszak során számos sztárjátékos, sikeredző és szupertehetség tette át székhelyét valamelyik megalopoliszba, sokunk örömére.

Az egész liga fellendítésében talán David Beckham játszotta a legnagyobb szerepet. A brit 2007-ben igazolt a Los Angeles Galaxyhoz a Real Madridból, hiába járt még akkor gyerekcipőben a bajnokság. Beckhamet mindenki látni akarta és a folyamatos nézőszám-növekedés meghozta a várva várt piaci áttörést, szinte minden meccsen telt ház volt, és mai napig sorra dőlnek a nézőcsúcsok, nem úgy, mint a magyar mérkőzéseken.

Az utóbbi két-három évben annyira felpörgött az érdeklődés a liga iránt, hogy nem csak kiöregedett sztárok, hanem számos karrierje csúcsán lévő játékos, aki csapatánál nem kapja meg azt a bánásmódot amelyet elvárna, átkel az óceánon túlra. Ezek a futballisták nem levezetni mennek át, hanem fejlődésük szempontjából előnyös bajnokságként tekintenek az MLS-re.

Érdemes megnézni Ashley Cole érkezéséről feltett hivatalos videót, melyből kiderül, hogy a felszerelések, a pályák és a stadion is modernebb, mint mondjuk egy közel- vagy távol keleti bajnokságban játszó csapatnál, sőt néhány európai topbajnokságban játszó gárda is megirigyelhetné a feltételrendszert.

Több Európában is szép eredményeket elérő játékos múlja felül korábbi teljesítményét az MLS-ben. Robbie Keane (aki szintén az LA Galaxyban rúgja a bőrt) 146 meccsen lőtt 94 gólt vagy említhetnénk azt a Sebasian Giovincót, aki a Juventusban csak alkalmanként kapott lehetőséget csatárposzton, így váltani kényszerült és meg sem állt Torontóig. A 29 éves, 164 centis csatár a kanadaiak mezét 36 alkalommal húzta fel, ezalatt kiosztott 15 gólpasszt és 24 gólt és ő lett a 2015-ös év MVP-je.

A korábbi francia válogatott középpályás, Patrick Vieira számos nagy klubban megfordult Európában, játszott az Arsenalban, az Interben, a Juventusban és a Manchester Cityben is, utóbbi foglalkoztatta a franciát visszavonulása után is, mint az ifik edzője. A mostani szezonra az angol gárda új feladattal látta el Vieirát. Az arab tulajdonosok beszálltak a tavaly debütáló New York City FC-be is, és az egykori középpályást meg is kínálták egy vezetőedzői állással. Kíváncsian várjuk, mit fog elérni a francia, nagy eséllyel továbbjutnak majd a csoportkörökből, hisz játékoskeretük az egyik legerősebb a ligában. Náluk játszik Andrea Pirlo, David Villa, Frank Lampard és a baszk legenda, Andoni Iraiola.

Magyar szál is kapcsolódik a tengerentúli bajnoksághoz, bár a tavalyi év gólját szerző magyar csatárt, Németh Krisztiánt idén már nem láthatjuk a Sporting Kansas színeiben, ennek ellenére lesz aki váltsa őt. A csatár korábbi csapatához igazolt az újpesti Sallói Dániel. Bár az első meccsen nem kapott lehetőséget, az ifjú titán nem szomorú, ezt a videót töltötte fel Facebook oldalára:

Nyertünk 1-0-ra idegenben az első bajnokin. Sajnos nem kaptam játéklehetőséget de remélem minél hamarabb be tudok…

Közzétette: Sallói Dániel – 2016. március 6.

 

Az MLS menetrendje és működése szinte mindenben eltér az európai bajnokságoktól. A szezon tavasszal kezdődik és általában decemberben ér véget, de nem csak ez a a furcsaság. Két tízcsapatos konferenciára, egy nyugati és egy keleti csoportra vannak elosztva az együttesek. A pontvadászat során a klubok oda-vissza játszanak egymással, a konferenciák első két helyezettje automatikusan a play-off negyeddöntőjébe jut, a többi továbbjutott csapat a nyolcaddöntőtől kezdi a kieséses fázist, de kieső nincs.

A első forduló gólját a Columbus Crew játékosa, Federico Higuaín szerezte, a Portland ellen 2-1-re elvesztett mérkőzésen.

https://twitter.com/futbolMLS/status/706625465314725888?ref_src=twsrc%5Etfw

MLS, első forduló eredménye:

New York Red Bull – Toronto FC 0 – 2
Chicago Fire – New York City 3 – 4
Orlando City – Real Salt Lake 2 – 2
FC Dallas – Philadelphia 2 – 0
Houston – New England 3 – 3
San Jose – Colorado 1 – 0
Portland – Columbus 2 – 1
Vancouver – Montreal Impact 2 – 3
Seattle – Sporting KC Kansas 0 – 1
L.A. Galaxy – DC United 4 – 1

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik