Foci

Összeomolhat a Bajnokok Ligája, európai reform jöhet

A European Club Association neve valószínűleg sokaknak nem mond semmit. A szövetség 220 klubcsapatot – köztük a Bajnokok Ligájában szereplő klubok többségét – tömöríti magába, elnöke pedig Karl-Heinz Rummenigge, a Bayern München vezérigazgatója.

Szerződés szerződés hátán

Február elején az együttesek képviselői Párizsban találkoztak. Az egyik fő téma az UEFA által szervezett európai kupasorozatok jövője volt. Nemrégiben az ECA 2015-től 2018-ig szóló szerződést kötött az UEFA-val arról, hogy az általuk képviselt klubok ez időszak alatt szabadon indulhatnak a Bajnokok Ligájában illetve az Európa Ligában. Bár a határidő lejárta még messzinek tűnik, nem tudni, hogy mi lesz utána.

A kérdés a következő: minden marad a régiben, vagy jön az Európai Szuperliga?

Mielőtt az előző – 2012-től 2015-ig szóló – kontraktust aláírták a felek, Rummenigge felvetette annak lehetőségét, hogy az európai klubok kiszállhatnak az UEFA által lebonyolított tornákból, és saját szervezésű viadalon mérhetik össze erejüket a legnagyobb gigászok. Az ECA kérvényezte, hogy a válogatott szüneteket tervezzék újra, a csapatok pedig részesüljenek kompenzációban, ha valamely játékosuk nemzeti színekben szed össze sérülést.

Tavaly egy másik szerződés is megköttetett az ECA és az UEFA között. A 2022-is szóló megállapodás értelmében, az ECA-tagok beolvadtak az UEFA Végrehajtó Bizottságába is, ami által teljes szavazati joguk van az UEFA kongresszusain.

Karl-Heinz Rummenigge - Fotó: Europress fotóügynökség
Karl-Heinz Rummenigge – Fotó: Europress fotóügynökség

A jövőben az ECA nemcsak aktívan részt vesz az európai futball alakulásában, de nagyobb bevételekre is számíthatnak. A Bajnokok Ligájában és az Európa Ligában szereplő csapatok is több pénzzel kalkulálhatnak a 2015 és 2018 közé eső időszakban

– mondta akkor Rummenigge.

Az UEFA-nak tehát valamelyest sikerült megnyugtatnia a befolyásos szervezetet és ezzel – ha rövid időre is – elodázni a Bajnokok Ligája eltörlésének gondolatát a fejekben.

Ott lóg a levegőben az Európai Szuperliga

Konkrét terveket sosem tett le az asztalra az Európai Szuperligáról az ECA, de számtalanszor emlegették már mindenféle rendezvényeken. Talán az UEFA normálisan működteti az európai tornákat, de az összeesküvéseket gyártó ECA-nak is van már beleszólási joga a kontinentális labdarúgás történéseibe.

A Szuperliga ötletének Rummenigge az egyik legnagyobb rajongója, legalábbis nagyon elszántan szokott beszélni róla.

Nem zárom ki a lehetőségét egy olyan európai ligának, amelyben Olaszország, Anglia, Németország, Spanyolország és Franciaország meghatározó csapatai játszhatnának

– hangoztatta idén januárban a német sportvezető.

Fotó: Europress fotóügynökség
Fotó: Europress fotóügynökség

Felhígult bajnokságok, pénz és pénz

Az elgondolás pedig nem elvetendő, örülnének neki a klubok és a szurkolók egyaránt. Pláne úgy, hogy a Barcelona, a Paris Saint-Germain és a Bayern München utcahosszal nyeri majd meg hazája bajnokságát, a Juventus múlt pénteken bukott először pontot október óta a Serie A-ban. A Leicester idén megtörte a trendet Angliában, de előbb vagy utóbb a Manchester City, a Chelsea és a Manchester United verseng majd újra a bajnoki címért.

Az ECA meghívásos alapú ligára gondolt. Mintának az NFL-t vennék, ahol hétről hétre a legerősebbek lépnek pályára egymással, ami egy masszív versenyfutást eredményez. Más kérdés, hogy a leggazdagabb 50 sportklub között mind a 32 NFL-csapat szerepel a Forbes legutóbbi listáján, labdarúgó-együttes pedig csak 7.

De! Az NFL-ben a klubok televíziós jogdíjaiból származó bevétel összesítve 5 milliárd dollárra tehető szezononként. És a pénz szagát nagyon szereti Rummenigge.

Az európai fociban a Premier League viszi a prímet a televíziós pénzek tekintetében. Az élvonalban vitézkedő gárdák között a tavalyi szerződés értelmében 5.1 milliárd fontot osztanak szét az idény végén. Ez nagyjából annyit jelent, hogy a huszadik helyen végző csapat is 97 millió fontot (125 millió eurót) kap majd. Ugyanez a szám a Bajnokok Ligája-győztesnél maximum 55 millió euró. Európa királyának lenni kevésbé kifizetődő.

Diplomatikus körmondatok

Egyeztettünk a Szuperligáról. Háromévente alaposan kielemezzük az UEFA munkáját. Átgondoljuk a lehetséges módosításokat, fejlesztéseket. Jelenleg ennél a fázisnál tartunk

– nyilatkozott Umberto Gandini, az ECA alelnöke, aki egyben az AC Milan igazgatója.

Felülvizsgálati eljárást indítottunk a Bajnokok Ligáját illetően. Együttműködünk az UEFA-val, hogy a lehető legjobban tudjon fejlődni a labdarúgás. A folyamat nagyjából 6-9 hónapig tart majd, de annyi biztos, hogy valamilyen módon vonzóbbá kell tennünk a sportágat. Nem akarjuk mindenképp megváltoztatni a Bajnokok Ligája lebonyolítását. Meghallgatjuk a szakértőket és magát az UEFA-t is. Talán csak egy apró változtatásra van szükség. Nagyon sok aspektusból meg kell vizsgálnunk a témát.

Fotó: Europress fotóügynökség
Fotó: Europress fotóügynökség

Magyarra fordítva a Szuperliga bevezetése még nem aktuális, de nem is vetették el. Egyelőre az sem tiszta, hogy a Bajnokok Ligáját helyettesíteni, vagy mellette és a többi nemzeti bajnokság mellett tervezik működését. Addig is, az ECA felvetette, hogy a legnépszerűbb együttesek automatikusan, selejtező nélkül kerülhessenek be a BL csoportkörébe, ami az elitnek persze hatalmas segítség lenne.

A kis csapatok siránkoznak

Amit mi látunk, szomorú szemmel, hogy az európai futball vezetői még egyszerűbbé tennék a kvalifikálást a Bajnokok Ligájába, az apróbb bajnokságok győzteseinek pedig szinte ellehetetlítenék a helyzetét

– mondta Neil Doncaster, a Skót Premier Liga vezérigazgatója februárban a BBC-nek.

Úgy érzem, ez nagyon sötét fejlődés. A Celtic, a Rangers, az Aberdeen, az Ajax, a Porto mind nagy brand, hatalmas klubok szép történelemmel a hátuk mögött és globális szinten is jelentős szurkolótáborral. És lehetséges, hogy a jövőben minimálisra csökken az esélyük, hogy a legrangosabb európai kupasorozatban induljanak.

Csökken a nézettség?

Vannak feltételezések ugyanakkor, hogy a piramis tetején álló csapatok elégedetlenek a jelenlegi helyzettel. Kiélezettebb meccseket akarnak, több pénz és a drukkereik is ezt az álláspontot osztják.

Szurkolói ankétokon többször elhangzott, hogy a BL csoportkörben olyan csapatokkal játszanak kedvenceik, amik nem izgalmasak, de még a kieséses szakaszban is akadnak olyan találkozók, amik nem illenek a képbe.

Az elmúlt öt szezonban 38 százalékkal csökkent a Bajnokok Ligája nézettsége

– nyilatkozott még tavaly nyáron Barney Francis, a Sky Sports elnöke, miután a csatorna átadta a BL közvetítési jogát a BT Sportnak.

Fotó: Europress fotóügynökség
Fotó: Europress fotóügynökség

Az előző idényben produkáltuk a legalacsonyabb átlagot. A 40 legnézettebb focimeccs között egy sem volt BL-összecsapás.

És a helyzet egyre rosszabb. Kevesebben ülnek le a televíziók elé, hogy megnézzenek egy jó Gent-Wolfsburg mérkőzést. Pláne Angliában, ahol sokkal nagyobb az érdeklődés a Premier League küzdelmei iránt.

Meddig tartható ez így fenn?

Az európai klubok számára, akik csak annyit látnak, hogy angol középcsapatok egyre gazdagabbak lesznek. A szurkolók számára, akik jobb meccseket akarnak nézni. Az UEFA számára, amelyet sarokba szorítanak a befolyásos klubok.

Ugyanakkor nem a lebonyolítás és a forma teszi érdekessé a Bajnokok Ligáját. Mindegy, milyen úton jut el két csapat a nyár eleji döntőig. Az az este a trófeáról szól, semmi másról. Mert aki azzal megy haza, az Európa legjobb csapata, bármi is történt azelőtt a szezonban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik