Foci

Közel egy éve nem kapott fizetést, beperelte a klubot a Loki kapusa

nenad novakovic (nenad novakovic)
nenad novakovic (nenad novakovic)
Debrecenben másképp látják a helyzetet, állításuk szerint a neki járó pénzt minden hónapban megkapja.

Az OTP Bank Ligában szereplő DVSC-TEVA kapusa, Nenad Novakovic 2015 áprilisában szenvedett súlyos sérülést. A hálóőr hosszú ideje lábadozik, állítása szerint már edzésképes állapotban van. Az orvosoktól zöld utat kapott, három-négy hete már teljes értékű edzésmunkát végez. Viszont a futballista a műtét óta nem kapott fizetést, ezért beperelte a klubot a FIFA-nál – írja Bors.

Természetesen a Loki is előállt a saját verziójával. Szerintük Novakovic állapota edzésre alkalmatlan, viszont a fizetését minden hónapban megkapta. Róka Géza klubigazgató így nyilatkozott a napilapnak:

Tavaly áprilisban komoly műtéten esett át. Azóta sem tudott megfelelő állapotba kerülni, úgy tudom, jelenleg még futni sem képes. Azóta táppénzen van. Értesülésünk szerint egy beadvánnyal a FIFA-hoz fordult, amihez minden joga megvan.

Érdekes eset. Magyarországon a labdarúgó klubok élhetnek az Egyszerűsített Közteherviselési Hozzájárulással, a közismertebb nevén EKHO-s adóformával.

A jogszabály úgy fogalmaz, hogy a dolgozó, jelen esetben a labdarúgó egészségügyi, baleseti egészségügyi ellátás alatt nem jogosult a táppénzre az ekhózott jövedelem után, csak a bére normál adózású része után. Mivel bevett gyakorlat szerint a minimálbér erejéig adóznak a normál adózás szerint, és efölött választhatják a labdarúgók az EKHO-t, így a klubnak látszólag akár igaza is lehetne, hogy csak a minimálbért fizeti ki játékosának.

Ellenben, ha munkahelyi balesetről beszélünk, márpedig a labdarúgó pályán, edzésen, ergo munka közben elszenvedett sérülés annak számít, úgy a Munkatörvénykönyv felülírja ezt a jogszabályt.

Ilyen esetekben a munkáltató a munkavállaló teljes bérét köteles megfizetni a táppénz alatt is, függetlenül attól, hogy milyen adózási formában egyeztek meg a szerződtetésnél.

Novakovics ügyének pontos részletei ismerete nélkül ezt állítja Dr. Horváth Gábor, a Hivatásos Labdarúgók Szakszervezetének főtitkára is.

A hálóőr szerződése 2017-ben jár le Debrecenben, de nem számolnak vele. A FIFA-nál tett beperelés ügyében hamarosan döntés születik. Megérzésünk szerint a DVSC kamatostul fizetni fog a kapusnak, majd elválnak útjaik.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik