Foci

Bernd Storck megreformálja a magyar futballt

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) csütörtöki híre szerint a Bernd Storck vezette sportigazgatóság új projektbe kezd. Ennek célja, hogy

a 12-14 éves korosztály legtehetségesebb hazai labdarúgói egységes, minőségi képzést kapjanak,

és 15 éves korukra már a megfelelő technikai, taktikai, fizikai készségek birtokában álljanak az első szövetségi szinten működő utánpótlás-válogatott, az U15-ös együttes rendelkezésére. A program majd megyei szinten zajlik, Budapesten és Pest megyében két-két, a többi megyében egy-egy tehetségközpont alakul meg, ezekben ugyanazzal az edzésmunkával fejlesztik majd a terület legtehetségesebb fiatal játékosait.

Szeretnénk egy új, képzett futballgenerációt nevelni, a célunk, hogy már a legfiatalabb válogatott korosztályba minőségi futballisták kerüljenek be, ezért a programban nem a mennyiségi, hanem a minőségi képzésre helyezzük a hangsúlyt

– mondta a felnőttválogatottnál a szövetségi kapitányi posztot betöltő Storck az mlsz.hu-nak.

A projekt már be is indult a tehetségközpontok leendő edzőinek felkészítésével. A megyékben ötfős stábok dolgoznak majd:

  • két edző,
  • egy kapusedző,
  • egy erőnléti edző,
  • valamint egy fizioterapeuta.

Ezután a központok az MLSZ szakmai stábjával közösen február végéig kiválasztják a fiatalokat, tavasztól pedig három korosztályban (U12, U13, U14) pedig heti egy közös foglalkozással beindul a program.

„A kiválasztás során elsősorban a technikai képességeket figyeljük, emellett a koordináció, a játékosok személyisége, gondolkodása, a labdás és a labda nélküli mozgása is fontos szempont.

Ügyeltünk arra is, hogy minden központba megfelelő edzők kerüljenek,

mert nagyon fontosnak tartjuk, hogy a fiatal labdarúgókkal foglalkozó edzők egyben jó tanárok is legyenek, akikre felnéznek a játékosok, és akik a pályán maguk is meg tudják mutatni, amit tanítványaiktól kérnek” – mondta Storck.

A szövetség szakmai stábjának szeme végig a fiatalokon lesz: május végétől regionális tornákat rendeznek a megyei csapatok számára, később regionális válogatottak alakulnak ki, melyek tagjai rendszeresen készülnek együtt Telkiben, a szövetségi edzők irányításával.

(Nyitókép: mlsz.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik