Foci

Még több pénzt kaphatnak a magyar focicsapatok az MLSZ-től – egy feltétellel

24.hu
24.hu

2016. 02. 10. 07:18

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) növeli a magyar fiatalokat szerepeltető élvonalbeli és másodosztályú klubok támogatását.

“Folytatódik a korábban az elnökség által elindított stratégiai szabályozás. Balogh Norbert, Kleinheisler László vagy Nagy Ádám játéka mindenkit meggyőzött arról, hogy a fiatalok szerepeltetése a színvonal emelkedését is segíti.

Ezért növekszik az a pénz, amelyet a központi bevételből a csapatok ezzel összefüggésben megszerezhetnek

– olvasható az MLSZ honlapján az elnökség keddi ülésének beszámolójában.

Az MLSZ vezető testülete tavaly májusban határozott úgy, hogy az OTP Bank Liga csapatai egyenként akár évi 300-400 millió forinthoz juthatnak, ha a keretükben legfeljebb hét, a pályán pedig legfeljebb három idegenlégiós szerepel. A nemzetközi kupákban érdekelt együttesek némi kedvezményt kaptak: tíz és öt az engedélyezett külföldiek száma.

A fiatal magyar tehetségek beépítését szolgáló akkori terveknek megfelelően, amíg a jelenlegi szezonban egy U20-as játékosnak kell a pályán lennie, addig a következőben már kettőnek.

Szintén változás lesz a 2016/17-es idényben, hogy a nemzetközi kupákban nem érdekelt csapatok szintén élhetnek az öt külföldi labdarúgó szerepeltetésével, amikor Bajnokok Ligája- vagy Európa Liga-induló ellenféllel találkoznak.

“Az alapvető cél, hogy az ügyesebb játékosok 23 éves korukra jelentős felnőtt versenytapasztalattal is rendelkezzenek. Rendszeres pályára lépésük pedig segítse a szurkolók klubjukkal való azonosulását. A most zajló szezonban úgy alakult, hogy igen magas, 73 százalék volt a magyar játékosok aránya a pályán és mindössze 27 a külföldieké. A korábbi szezonokban, az intézkedések és a cél érdekében történt összefogás előtt, 60-40 százalék volt a megszokott arány” – olvasható az MLSZ honlapján.

Nem éri meg légiósokat játszatni az NB II-ben

A másodosztályban immár két U19-es, vagy fiatalabb korú játékos folyamatos szerepeltetése lesz kötelező, ami bekerül a Merkantil Bank NB II versenykiírásába. Az a klub, amely idegenlégióst szerepeltet, továbbra is jelentős összegektől esik el.

Így az első két osztályban összesen közel száz tehetséges fiatal folyamatos versenyeztetése várható, amely a korosztályos válogatottak merítési lehetőségeit is nagyban segíti

– írta az MLSZ a várt eredményről.

Az elnökség döntött az amatőr és a profi futball közötti átmenetet jelentő harmadosztályú klubok segítéséről is: a mostani szezonra egy azonnali, rendkívüli támogatással, a következő idénytől kezdve pedig egy tervezhető, a finanszírozási rendszerbe beépülő, rendszeres támogatással segíti az NB III-as csapatokat, amelyek eddig elestek az amatőröknél megvalósított díjcsökkentési kedvezménytől, amennyiben hivatásos szerződéssel is foglalkoztattak labdarúgót. Azon egyesületekre a támogatás nem fog vonatkozni, amelyek külföldi játékosokat szerepeltetnek.

Az elnökségi ülésen napirendre került a TAO-pénzek ellenőrzése is, amelyet 2014-től az MLSZ végez. Ez alapján az elmúlt két évben 1466 program elszámolásának a vizsgálatát zárta le a szövetség, 197 alkalommal tételes helyszíni ellenőrzést is tartott.

“A sportszervezetek döntő többsége szabályosan el tud számolni a folyósított TAO-támogatásokkal, sok esetben inkább alaki, mint tartalmi problémákat tapasztaltak az ellenőrök” – áll a beszámolóban, amely alapján összesen 742 millió forint értékben különböző szabálytalanságokat is feltártak, ami a vizsgált elszámolások teljes értékére vetítve 5,8 százalékos szabálytalansági arányt jelent.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CAIRO, EGYPT - July 28: The Pyramids of Giza at dusk on July 28, 2015 in  Cairo,  Egypt. Giza pyramid complex bordering what is now El Giza, Egypt. It is the oldest of the Seven Wonders of the Ancient World, and the only one to remain largely intact. The pyramids are lit as part of the evening sound and light show. (Photo by David Degner/Getty Images).
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.