Foci

Futsal-Eb: egy győzelem az álom

Harmadszor veszünk részt a sportág Európa-bajnokságán, s történelmünk első győzelme nyolc közé jutást érhet Belgrádban.

A magyarok vasárnap délután érkeztek meg a szerb fővárosba, ahol kedden, a nyitónapon 21 órától rögtön a világranglistán éllovas spanyolokkal találkoznak. Nem valószínű, hogy ellenük lesz meg a történelmi győzelem…

Két nappal később, csütörtökön szintén 21 órától az ukránok jönnek, ott már, ha nem is sok, de akad egy kis esély, így minden bizonnyal ez a mérkőzés dönt majd a hatszoros Eb-győztes spanyolok mögötti második, szintén továbbjutó helyről a csoportban.

Decemberben, a hazai rendezésű vb-selejtező tornán Győrben, 5-3-ra kaptunk ki Ukrajnától. A magyar válogatott szövetségi kapitánya, a spanyol Tomas Rivera Amoros szerint azóta felkészültebb és tapasztaltabb lett csapata, amely két alapemberrel kiegészülve várja a találkozót.

mlsz.hu
Dróth Zoltán azóta a BL-győztes csapathoz igazolt, így mondhatni sztárjátékosunk is van már Fotó: mlsz.hu

A négy háromcsapatos csoportból az első kettő jut tovább. A magyarokat magában foglaló B csoport továbbjutói az A jelű hármas tagjaival játszanak keresztbe a negyeddöntőben, ahol így a házigazda szerben kívül a portugál, vagy a szlovén válogatott lehet a magyarok ellenfele továbbjutás esetén.

Magyarország az eddigi kilenc Eb-ből mindössze kettőn vett részt, 2010-ben házigazdaként. A 2005-ös debütáláskor három, öt évvel később két vereséggel búcsúzott a csoportkör után.

A nemzeti együttes a macedóniai selejtezőtornán a spanyolok mögött, akiktől 5-0-ra kikapott, a pótselejtezőt érő második helyen zárt négy ponttal a hazaiakat és a svájciakat megelőzve. A rájátszásban emlékezetes csatában vívta ki az Eb-szereplést Romániával szemben. Az idegenbeli 2-2-es döntetlent követően Debrecenben is ugyanez az eredmény született, s bár a románok vezetést szereztek a hosszabbításban, Dróth Zoltán előbb egyenlített, majd az utolsó másodpercben fejesgóljával fordított és ezzel kiharcolta az Eb-részvételt.

A korábbi kilenc Eb-n a hat spanyol diadal mellett egyszer az oroszok és kétszer az – ezúttal is címvédő – olaszok nyertek.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik