Foci

Németh Krisztián, miért éppen Katar?

A magyar válogatott támadója hosszú, angol nyelvű üzenetben adott magyarázatot sokakat meglepő döntésének valós hátteréről.

Németh Krisztián Katarba igazolt, ez hétfő reggelre már ténnyé vált, immár a transfermarkt.com is a bajnokság nyolcadik helyén álló Al-Gharafa Sorts Cub játékosai közt tünteti fel a magyar válogatott támadóját. A szakportál az átigazolás díjaként 2,8 millió eurót, nagyságrendileg három millió dollárt tüntet fel.

Németh előző klubja, a Sporting Kansas City 2014. december 28-án igazolta le a csatárt – ingyen. Figyelembe véve a játékos 250 ezer dolláros jövedelmét elmondható, hogy bő egy év alatt 1 750 ezer dollárt kerestek rajta, ami tisztes haszon. Azért csak ennyit, mert az MLS szabályai szerint a transzfer díjak 2/3-a illeti a klubot, 1/3-a a liga pénztárába vándorol. Ez az összeg azért még Amerikában is figyelemre méltó nyereség, különösen egy olyan klubnál, amelyik messzen nem tartozik a liga gazdag csapatai közé.

Úgy tudjuk, Németh örömmel maradt volna Kansasban, annyit kért csupán, klubja értékelje elmúlt évi szolgálatait és a harmadával, nagyjából 80 ezer dollárral növelje a bérét. Klubja erre nem volt hajlandó.

Mivel Németh nem kevesebb, mint évi 1,5 millió dollár fizetésért írt alá Katarban, ezért számos támadás érte, mondván eladta magát a “pénznek”. Ezzel ellentétben a tények azt bizonyítják, klubja adta el őt, komoly pénzért.

A játékos nagyjából egy órával ezelőtt posztolt üzenetében amellett, hogy köszönetet mond mindenkinek, aki Kansasban segítette pályafutását, szurkolt neki, ezt erősíti meg.

Thank you all for your patience over the past few days! I know that my transfer was a surprise, and I made many of you…

Közzétette: Krisztián Németh official – 2016. február 1.

Aki ismeri Németh Krisztián pályafutását az tudja, amikor a holland bajnokság legszegényebb csapatához, az RKC Waalwijkhez, vagy Magyarországra, az akkoriban a “templom egerére” emlékeztető MTK-hoz igazolt, akkor semmiképp sem a pénz lehetett az elsődleges motivációja. Nyilván nem mellékes, hogy most anyagilag is jól járt, de elmondása arra enged következtetni, hogy simán lemondott volna egy millió dollárról, és marad Amerikában, ha 80 ezerrel megemelik a bérét.

A döntés hátteréhez tartozik, hogy az amerikai bajnokság tavasz-ősz rendszerben zajlik, így se Németh, se klubja nem járt volna jól, ha az Európa-bajnokság miatt május elejétől-június végéig két hónapra nem áll a Kansas rendelkezésére. Az Eb szempontjából a katari bajnokság sokkal kedvezőbb, mivel akárcsak a magyar, április végén befejeződik.

A támadó azt írja, hogy mielőtt meghozta volna a végső döntését konzultált Bernd Storck, szövetségi kapitánnyal, aki abszolút megértette a helyzetét, és biztosította támogatásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik