Foci

Dujshebaev: enyém a felelősség

Újfent hatalmas különbséget vélünk felfedezni a magyar és a külföldi edzői szemlélet közt.

Az elmúlt évek tapasztalata arra világított rá, hogy jelentős különbség van a vereség, a kudarc megélése és annak magyarázata közt, ha a magyar az edző, vagy ha külföldi. Most épp a férfi kézilabda Európa-bajnokság kapcsán szembesültünk ezzel.

Az oroszoktól hétfőn elszenvedett vereség (27-26) után Talant Dujshebaev szövetségi úgy fogalmazott, hogy övé a felelősség. Na ilyet hallunk elvétve magyar szájból.  Holott az edző, a kapitány készíti fel a játékosokat. Ha olyan ellenféllel találják szembe magukat, aki nem engedi a megálmodott taktikát megvalósítani, úgy az edzőnek, a kapitánynak kell beavatkoznia, változtatásokat kezdeményeznie.

Hétfőn nem sikerült mindez, vagy csak későn sikerült megtalálni az ellenszert és ez csak a szoros végeredményre volt elegendő.

Dujshebaev a felelősség átvállalása után nem ragadt le a miértek elemzésén, inkább rögvest előre tekintett: “most már le kell győzni a dánokat”.

Üzenete ennek annyi, bárki, bármit is látott ki a mérkőzésből, ne a játékosokat tessék bántani. Egyrész a felelősség minden esetben a vezetőé, másrészt kézilabdázóinknak nincs idejük a zakó miértjén merengeni, inkább előrefelé, a dánokra kell fókuszálniuk, így minden hátrafelé tekintés újabb károkat okoz.

Válogatottunk ugyanis azzal, hogy a montenegróiak kikaptak az előző Eb-n ezüstérmes dánoktól, biztosította helyét a 12-es középdöntőben. De nem mindegy, hogy hány pontot viszünk magukkal. Ez még mindig lehet a maximális négy, de akár három, kettő, de egy és nulla is. Ezért nem mindegy, mi van a fejekben.

Négy ponttal akkor kezd a magyar csapat pénteken Wroclawban, ha szerdán legyőzi a dánokat, és Montenegró nyer az oroszok ellen. Abban az esetben lesz három pontja a középdöntőre a csapatnak, ha döntetlent játszik a dánokkal, és a montenegróiak nyernek az oroszok ellen.

MTI
Nagy László sem tudott segíteni a végé Fotó: MTI

Két pontot két forgatókönyv alapján vihetnek magukkal a magyarok: ha legyőzik a dánokat, és az oroszok pontot szereznek a montenegróiakkal szemben, vagy kikapnak a dánoktól és Montenegró legalább négy góllal jobbnak bizonyul az oroszoknál.

Egy ponttal kezdik a magyarok a középdöntőt, ha döntetlent játszanak a dánokkal, és az oroszok pontot szereznek Montenegró ellen. Nem visz magával pontot a magyar csapat, ha kikap a dánoktól és az oroszok pontot szereznek Montenegróval szemben.

A magyarok legutóbb 2007. január 20-án – azaz szerdához képest napra pontosan kilenc éve – tudták legyőzni a dánokat, akkor a németországi vb kieli összecsapásán 30-29-es végeredmény született. Azóta a északiak a 2012-es londoni olimpián (27-25), a 2013-as spanyolországi vb-n (28-26) és a 2014-es dániai Eb-n (28-24) is jobbnak bizonyultak.

Férfi kézilabda-Európa-bajnokság, Belgrád:

D csoport (Gdansk):
1. forduló:
Magyarország-Montenegró 32-27
Dánia-Oroszország 31-25
2. forduló:
Oroszország-Magyarország 27-26
Dánia-Montenegró 30-28
3. forduló, szerda:
Oroszország-Montenegró 17.15
Dánia-Magyarország 20.00

A csoport állása:
1. (és már továbbjutott) Dánia 4 pont,
2. (és már továbbjutott) Magyarország 2 (58-54),
3. Oroszország 2 (52-57),
4. Montenegró 0

Az Eb-n nagy a tét:

Aa győztes – francia siker esetén az ezüstérmes – utazhat a riói olimpiára, illetve a világbajnok franciákon és az olimpiai selejtezőre már kijutott csapatokon – Lengyelország, Spanyolország, Dánia, Horvátország, Németország, Szlovénia – kívül a két legjobb együttes szerepelhet ötkarikás selejtezőn.

Lengyelországban a magyar mellett az orosz, a montenegrói, a macedón, a szerb, az izlandi, a fehérorosz, a norvég és a svéd válogatott küzd olimpiai selejtezős tornára még kiadó két helyért. Az A csoportban a macedónok és a szerbek még nem szereztek pontot, de egyikük biztosan továbbjut a 12 közé. A B csoportban az izlandiak, a fehéroroszok és a norvégok is egy-egy győzelemmel és vereséggel állnak, közülük ketten biztosan, de az is elképzelhető, hogy mindhárman továbblépnek. A C jelű kvartettben a svédek is ötvenszázalékosak, és az utolsó fordulóban dől el, hogy továbbjutnak-e. A D csoportból a magyarok mellett az orosz vagy a montenegrói válogatott lép tovább.

Bárhogyan is alakul az utolsó csoportkör, minimum négy közvetlen rivális marad a még kiadó két ötkarikás selejtezős helyért folyó küzdelemben, de akár hat ilyen ellenfél is folytathatja szereplését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik