Foci

Platini és Blatter büntetésének a súlyosbítását kérik

michel platini, sepp blatter (Array)
michel platini, sepp blatter (Array)
Mindkét sportvezetőt egyaránt nyolc évre tiltották el.

Az egyformán nyolc évre eltiltott Joseph Blatter és Michel Platini büntetésének súlyosbításáért fellebbez a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) etikai bizottságának vizsgálati kamarája.

A FIFA-elnök Blattert és az európai szövetséget (UEFA) vezető Platinit a FIFA független etikai bizottsága decemberben azért tiltotta el nyolc évre a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől, mert utóbbi kétmillió svájci frankot kapott Blattertől 2011 februárjában. A FIFA-elnök utóbb megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet elmondása szerint tanácsadóként kapott Platini. Az UEFA-elnök úgy kommentálta a kifizetést, hogy 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért kapta meg késedelmesen a neki járó pénzt, annak idején teljes munkaidős tevékenységet végzett a FIFA-nál.

Az etikai bizottság a büntetés indoklásában “összeférhetetlenséget” és “hűtlen kezelést” említett, s jelezte: a 2011-es kifizetésnek “semmilyen jogalapja nem volt”. Az ügyben a svájci szövetségi rendőrség korrupció gyanújával hallgatta ki Blattert, de a játékosként háromszoros aranylabdás Platinival szemben is nyomoz a svájci államügyészség.

A FIFA ügyészei kedden bejelentették, hogy az etikai bizottság vizsgálati kamarája súlyosbításért a szövetség fellebbviteli testületéhez fordul, mert túlságosan enyhének tartja a büntetést. November 23-án Platini ügyvédje kiszivárogtatta, hogy a kamara örökös eltiltás kiszabását kérte a két sportvezetőre. Thibaud d’Ales akkor úgy fogalmazott, hogy az indítványozott eltiltás mértéktelenül nagy, azt semmi nem támasztja alá a vizsgálati anyagban.

Blatter és Platini már az ítélet kihirdetése után jelezte, hogy fellebbezni fog. Szándékukkal először nekik is a FIFA fellebbviteli bizottságához kell fordulniuk, csak ezután következhet a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS).

A 79 éves Blatter 1998 óta vezeti a FIFA-t, a 60 esztendős Platini pedig – aki a FIFA alelnöke is egyben – 2007 óta az UEFA-t. Utóbbi számított egészen októberi eltiltásáig az idén február 26-án esedékes FIFA-elnökválasztás esélyesének, de szerdán bejelentette, hogy lemond indulási szándékáról.

Blatter számára azért fontos, hogy február 26. előtt megszülessen a fellebbviteli testület döntése, mert szeretne részt venni a tisztújító kongresszuson, amelyen megválasztják az utódját. Platini a többi között azért is akarja tisztázni magát, hogy megtarthassa az UEFA-elnöki tisztségét.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik