Foci

Premier League: Costát már mindenki utálja, a Leicester-henger Mourinhóval is elbánt

Bár egyre több kritika éri az angol labdarúgó-bajnokságot, azért még mindig a szigetországi pontvadászat szolgáltatja a legtöbb témát. Nem is volt egyszerű feladat csak öt meccset kiemelni 2015-ből, de azért megpróbáltuk. Erről beszélt idén a Premier League mezőnye!

Január 1., 20. forduló: Tottenham Hotspur – Chelsea 5-3 (3-1)

José Mourinho csapatait nem nagyon szokták kitömni, a Tottenham elleni meccset megelőzően mindössze egyszer fordult elő a portugállal, hogy öt gólt kapott együttese. Jött aztán az észak-londoni derbi újév első napján, amin ismét megtörtént ez a csúfság Mourinhóval, ráadásul

az előző szezon legszórakoztatóbb mérkőzésén.

A Chelsea a 18. percben került előnybe, ám ezzel épp a Spurst rázták fel, ettől kezdve ugyanis ellenállhatatlanul játszottak a hazaiak. A duplázó Harry Kane ezen a meccsen jelezte az egész mezőnynek, komolyan kell őt venni. Az 52. percben már 4-1-re vezetett a Tottenham, és bár a vendégeknek voltak fellángolásaik, végül nem tudtak mesébe illő feltámadást produkálni. Megérdemelten nyert 5-3-ra a Tottenham.

Szeptember 19., . forduló: Chelsea – Arsenal 2-0 (0-0)

Van, aki e meccsre nem emlékszik? Aligha. Diego Costa sajátos alakítása miatt napokig csak ezzel foglalkozott a világ sportsajtója. Nagy felhajtás előzte meg a londoni derbit, de a színvonal jócskán elmaradt a várakozásoktól. Az első félidő hajrájában jöttek aztán Costa „percei”, a brazil születésű, spanyol válogatott csatár

úgy nyerte meg övéinek a meccset, hogy nem is talált hálóba.

Előbb Koscielnyvel akasztotta össze a bajszát, majd az ebből kialakult vitában Gabrielnek provokált ki egy piros lapot. Emberelőnyben már a Chelsea akarata érvényesült, előbb Zouma volt eredményes, majd az akkor már kilenc emberrel játszó Arsenalt Chambers öngólja küldte végleg a padlóra a hajrában. Diego Costát pedig talán még azok is megutálták, akik addig kedvelték.

Október 4., 8. forduló: Arsenal – Manchester United 3-0 (3-0)

Bármilyen Premier League-gel kapcsolatos összefoglalóban helyet kell szorítani a Manchester Unitednek. A Vörös ördögök az utóbbi hetekben látványos mélyrepülést mutattak be, és ha megnézzük a csapat meccseit, nagyjából az Arsenal elleni rangadóra vezethető vissza a bukdácsolás kezdete.

Természetesen minden szem az Emeirates Stadionra szegeződött október elején, és talán még a legvérmesebb londoni szurkolók sem várták azt, amit az Ágyúsok a meccs elején produkáltak. Alexis Sanchez már a hatodik percben betalált, majd Özil duplázta meg a hazai előnyt pillanatokkal később. Miután a chilei távoli bombája is beakadt, már a 19. percben 3-0-ra vezetett az Arsenal.

A United korábban még sosem kapott három gólt a mérkőzés első 20 percében.

Louis van Gaal teljesen tanácstalannak tűnt a kispadon, kettőt is cserélt a szünetben, övéi mégsem tudtak válaszolni az Arsenal fantasztikus kezdésére. Valami akkor megtört a manchesteriekben, az azóta lejátszott 11 fordulóban mindössze háromszor nyertek, és kiestek a Bajnokok Ligájából is. A szurkolók pedig van Gaal fejét követelik.

Október 17., 9. forduló: Tottenham Hotspur – Liverpool 0-0

Mit keres egy felejthető 0-0 egy ilyen összeállításban? Tény, hogy ezzel a választással lehet vitatkozni, azonban ha hozzávesszük, hogy ez volt Jürgen Klopp első mérkőzése a Vörösök kispadján, akkor már mindjárt más a helyzet.

A liverpooli szurkolóknak már a hócipőjük tele volt a kissé színtelen-szagtalan Brendan Rodgersszel, ám nagy örömükre megkapták a rendkívül népszerű németet.

Klopp rögtön az első meccsen meglepőt húzott azzal, hogy Origit jelölte a kezdőbe,

a belga csatár pedig rögtön a találkozó elején fejelt egy keresztlécet. A folytatás főleg Mignolet bravúrjai miatt marad emlékezetes – ez is ritka volt a szezonban -, végül egyik oldalra sem dőlt el a mérkőzés.

December 14., 16. forduló: Leicester City – Chelsea 2-1 (1-0)

Ha van meccs, aminek mindenképpen itt a helye az összeállításban, az ez. Csak azért nem beszél mindenki Dárdai Pál Herthájáról, mert a Leicester még a berlinieknél is nagyobbat dobott azzal, hogy heteken át vezette a Premier League-t. Az Arsenal most a jobb gólkülönbsége miatt előzi a Cityt.

December közepén a több sebből vérző címvédő látogatott a King ower Stadionba, ám a Chelsea sem tudott mit kezdeni a Rókák bombaduójával, a Vardy-Mahrez kettőssel, amely 2-1-es győzelemre vezette a Leicestert.

A találkozó utáni napokban aztán a Chelsea menesztette José Mourinhót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik