Foci

FIFA-botrány: megérkeztek az amerikai ügyészségre a bizonyítékok

A svájci szövetségi igazságügyi hivatal (FOJ) szerdán átadta a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséget (FIFA) sújtó korrupciós ügy bizonyítékainak első adagját az amerikai hatóságoknak.

A FOJ bejelentése szerint a most átadott nyomozati dokumentumokat felhasználhatják a vesztegetéssel és más bűncselekményekkel gyanúsított magas rangú FIFA-vezetők elleni büntetőeljárásban. Az okiratok között a kenőpénzek továbbítására használt bankszámlák kivonatai is megtalálhatók. A vádak szerint észak- és dél-amerikai futballtornák televíziós és marketingjogainak értékesítése során történt a korrupció.

A szövetségi igazságügyi hivatal által most átnyújtott iratok között az ISL sportmarketing-ügynökséggel kapcsolatos feljegyzések is megtalálhatók. Ez a – 2001-ben csődöt jelentő – cég a gyanú szerint korábban szinte rutinszerűen vesztegette meg Joseph Blatter jelenlegi és Joao Havelange előző FIFA-elnököt.

A svájci hatóságok a bírósági eljárás lezárásáig 80 millió dollárt (22,9 milliárd forint) fagyasztottak be 13 különböző bankszámlán. A májusban letartóztatott gyanúsítottak közül már csak négyen vannak őrizetben Svájcban, ők azok, akik továbbra sem járultak hozzá kiadatásukhoz.

A FIFA közölte, hogy együttműködik az amerikai és a svájci hatóságokkal is, és minden releváns információt tudomásukra hoz.

Előzmények:

Két nappal a FIFA május végi tisztújítása előtt Zürichben hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg 47 vádpontban az amerikai igazságügyi minisztérium, egyebek között bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be.

Ugyanaznap a svájci ügyészség bejelentette, hogy büntetőeljárást indított a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokság odaítélése kapcsán. Az események hatására Sepp Blatter, a négy nappal megválasztása után lemondott posztjáról.

Októberben a FIFA Etikai Bizottsága Blatter mellett az UEFA elnökét, a FIFA alelnöként Michel Platinit is felfüggesztette, majd nyolc évre eltiltotta mindennemű futballal kapcsolatos tevékenységtől

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik