Foci

Dárdai Pál elárulta a siker receptjét

Nem is gondolná az ember mennyire egyszerű alapelvek mentén lehet és kell csapatot építeni.

A Hertha BSC – hatalmas bravúrt végrehajtva – a két nagy “ász”, a Bayern München és a Borussia Dortmund mögött harmadik helyen zárta a téli szezont a német labdarúgó-bajnokság élvonalában.

A berlini együttes túlnyomóan fiatal, alig ismert, tapasztalatlan játékosokból áll, a Herthát idén február óta irányító magyar vezetőedzőnek mégis sikerült a maximumot kihoznia belőlük.

A berliniek magyar edzője elismerte, “egyszerű focit játszik”, de ettől még össze is kell rakni a csapatot úgy, hogy az sikeres legyen.

“Nem tudom, hogyan csinálom, de az ificsapatoknál – ahol korábban dolgoztam – szintén sikerült a maximumot kihozni a játékosokból. Talán értek a nyelvükön, vagy. A siker titka az, hogy nem kérek a játékosoktól olyat, amit nem tudnak megcsinálni”

válaszolta Dárdai Pál az MTI kérdésére.

A mostani nagy siker ellenére a harmadik hely nem ismeretlen Dárdai Pál számára. 2008-ban egy ideig szintén “dobogós” helyen állt az együttes, az edző akkor a svájci Lucien Favre volt, és Dárdai Pál még aktív játékosként a középpályán rúgta a labdát.

“Akkor hasonló évünk volt, majdnem bajnokok lettünk, de elrontottuk az utolsó négy fordulóban”– emlékezett vissza, és talán ezért is a mostani várakozásokról óvatosan nyilatkozott.

“Erősíteni most nem fogunk, sok játékosom van, egy egészséges konkurenciaharc előreviszi a csapatot, és nem lesz túl kemény felkészülés”.

A játékosként 61-szeres válogatott szakember az MTI-nek elmondta, az elmúlt szezonban még az volt a cél, hogy ne essen ki a csapat, s erre épült a játékfilozófia, amely sikeres volt. A mostani cél, hogy ezt a játékfilozófiát, amelyet egyre jobban alkalmaznak, nyárig megtartsák.

Szavai szerint nem az a legfontosabb, hogy hány pontot szerez a csapat, hanem az, hogy “legyen egy játékkultúra, egyfajta rövidpasszos, tudatos foci, amelyben nagyon sokat kell futni.”

“A játékosok jól csinálják, élvezik, a kultúra működik” – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a Hertha BSC ezt a játékot kívánja folytatni tavasszal is. “Hogy hány pontot szerzünk, azzal most nem is szeretnék foglalkozni” – jelentette ki, hasonlóan vélekedve az esetleges európai kupaszereplés esélyeiről is.

“Úgy gondolom, hogy ha tavasszal jól kezdünk, ha az első meccsen, az Augsburg ellen nyerni tudunk, az nagy előrelépés lehet abba az irányba, hogy szép évet zárjunk” – mondta Dárdai, aki szerint az együttes jelenleg egy tanulási folyamaton megy keresztül és nem szeretné túlzott elvárásokkal terhelni a játékosokat.

Dárdai úgy vélte, a mostani harmadik hely szép karácsonyi ajándék a berlini szurkolók számára:

“Ez volt a cél, a több tízezres szurkolótábor most nagyon boldog. Egy biztos, nagyon szeretnek bennünket a szurkolók és remélhetőleg így megy tovább a szekér”.

A Hertha magyar edzője a szokásoktól eltérően ezúttal nem Magyarországon tölti a karácsonyt. Édesapja, idősebb Dárdai Pál – a Pécs egykori kiváló labdarúgója, majd trénere, aki annak idején játékosként a B-válogatottig vitte – a családdal Berlinben karácsonyozik. Közismert, hogy fiának ő a legfőbb tanácsadója, akivel minden mérkőzés előtt és után is konzultál. És hogy mit tanult tőle, azzal kapcsolatban az ifjabb Dárdai Pál az MTI-nek azt válaszolta: “emberséget, ami a legfontosabb”.

A válogatott volt trénerének – akinek berlini kötelezettségei miatt Bernd Storcknak kellett átadnia a stafétabotot – hangsúlyozottan csakis szurkolóként nyilatkozott a magyar nemzeti tizenegy franciaországi esélyeiről. “Remélem a csapat tovább erősödik, kihasználva azt az eufóriát is, ami most tapasztalható, és sikerrel veszi az akadályokat” – jelentette ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik