Foci

Platini színjátékról beszél és fellebbez

Az UEFA francia elnöke közleményében kétségbe vonta a vele szemben fellépő testület legitimitását és hitelességét.

Joseph Blatter FIFA-elnökhöz hasonlóan Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) vezetője is fellebbez a nemzetközi szövetség független etikai bizottságának hétfői döntése ellen, amellyel mindkettejüket nyolc évre eltiltotta a futballal kapcsolatos tevékenységektől.

Közleményében kétségbe vonta a vele szemben fellépő testület legitimitását és hitelességét, az eljárást olyan “színjátéknak” nevezte, amelynek célja az ő “bemocskolása” volt.

Jelezte, hogy a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordul és ezzel együtt, “amikor annak eljön az ideje”, polgári bíróságon is keresetet nyújt be, hogy igazát és feddhetetlenségét bizonyítsa.

“Az eljárás nem lep meg. Biztos vagyok benne, hogy a sorsom már a pénteki meghallgatás előtt megpecsételődött és az ítélethirdetés csak a becsomagolása annak az akaratnak, amellyel engem el akarnak távolítani a labdarúgás világából”

– tette hozzá, hangsúlyozva, hogy semmit nem követett el, ami neki felróható lenne, s tiszta a lelkiismerete.

A testület azért tiltotta el Platinit és Blattert, mert előbbi kétmillió svájci frankot kapott utóbbitól 2011 februárjában, s erről nem született írásos szerződés. A FIFA-elnök utóbb értékének megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet – mint mondta – tanácsadóként kapott Platini. Az UEFA-vezető úgy kommentálta a kifizetést, hogy 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért kapta meg késedelmesen a neki járó pénzt, annak idején teljes munkaidős tevékenységet végzett a FIFA-nál, és eleve tisztában volt azzal, hogy a neki járó teljes összeghez csak később jut hozzá.

Az etikai bizottság hétfőn jelezte: mindkét sportvezető esetében elutasította azt az indoklást, hogy a kifizetés szóbeli megállapodás alapján történt, egyúttal leszögezte, annak “semmilyen jogalapja nem volt”. Emellett azt is írta, hogy személyes meghallgatásakor Blatter nem tudta elfogadható okkal alátámasztani az átutalást, Platini pedig saját maga helyett az ügyvédeit küldte el.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik