Foci

Évekre eltiltotta Blattert és Platinit a FIFA

Futó Csaba
Futó Csaba

2015. 12. 21. 09:45

Korábban a témában:

Az Eurosport cikke szerint a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) etikai bizottsága nyolc évre minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől eltiltotta a szervezet korábbi elnökét, Joseph Blattert, valamint az európai szövetség első emberét, Michel Platinit.

Pénzbírságot is kiróttak rájuk: Platininek 80 ezer svájci frankot (23,4 millió forint) Blatternek pedig 50 ezret (14,6 millió forint) kell fizetnie.

Blatter 17 éven át volt a FIFA elnöke, a májusi kongresszuson pedig újraválasztották, ám a szövetség körül kialakult korrupciós botrány miatt lemondott. Az eredeti tervek szerint februárban választják meg az utódját, a legnagyobb esélyesnek sokáig épp Platini tűnt.

A két sportvezetőt már korábban felfüggesztette a FIFA etikai bizottsága, igaz, akkor 90 napra. Az ok: Platini kétmillió svájci frankot kapott Blattertől 2011 februárjában. A FIFA-elnök utóbb értékének megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet – mint mondta – tanácsadóként kapott Platini.

A combination made on October 8, 2015 shows four pictures showing (LtoR, from upper row) Fifa president president Sepp Blatter on May 30, 2015 in Zurich, UEFA leader Michel Platini on May 28, 2015 in Zurich, South Korean FIFA Honorary Vice President Chung Mong-Joon  August 17, 2015 in Paris and FIFA secretary general Jerome Valcke on May 30, 2015 in Zurich.  FIFA's ethics watchdog on October 8, 2015 suspended world body president Sepp Blatter and UEFA leader Michel Platini for 90 days after they were named in a Swiss corruption case. The independent ethics committee also banned South Korean tycoon, Chung Mong-Joon, like Platini a candidate for the FIFA presidency for six years. FIFA secretary general Jerome Valcke, already ordered to leave by FIFA over a separate ticketing scandal, was suspended for 90 days. AFP PHOTO / STEPHANE DE SAKUTIN
Fotó: Europress fotóügynökség

Az UEFA-elnök úgy kommentálta a kifizetést, hogy 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért kapta meg késedelmesen a neki járó pénzt, annak idején teljes munkaidős tevékenységet végzett a FIFA-nál, és eleve tisztában volt azzal, hogy a neki járó teljes összeget csak később kapja majd meg.

Blatter mindezt a múlt heti meghallgatásán is elmondta, ugyanakkor nem győzte meg vele az etikai bizottságot:

“Blatter úr sem az írásos vallomásában, sem a meghallgatásán nem tudta bebizonyítani a kifizetés jogosságát” – mondta Hans Joachim Eckert, az etikai bizottság bírája, aki hozzátette: nem látták megalapozottnak, hogy szóbeli megállapodásként tekintsenek az esetre.

Blatter olyan, mint a Terminátor: még visszatér

Joseph Blatter nem sokkal később sajtótájékoztatót tartott, ahol elnézést kért mindenkitől, amiért még mindig bokszzsáknak használják őt.

“I’m really sorry I’m still a punching ball.” Sepp Blatter responds to 8-year #FIFA ban http://bbc.in/1QTBQSz

Szerző: BBC News, 2015. december 21.

Blatter úgy folytatta: úgy akarják őt és Platinit beállítani, mint akik hazugok. Szerinte elárulta őt az etikai bizottság. Úgy érzi, hogy hibás döntés született, mert a szóban forgó kifizetést anno több bizottság is jóváhagyta, így szerinte biztosan nem etikai problémáról beszélnek. Épp ezért nem is törődik bele a határozatba, a legvégsőkig küzdeni fog.

Nem én vagyok a világ legokosabb embere, de hülye sem vagyok.

Az egészségéről nem volt hajlandó nyilatkozni, de arról biztosított mindenkit, hogy vissza fog térni, még erősebben.

Az eltiltásuk azonnali, ugyanakkor a két sportvezető korábban jelezte, mindenképpen fellebbeznek majd, ha számukra kedvezőtlen ítélet születik. Mindezek fényében lesz még pár felvonása a történetnek.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.