Foci

Blatter: fellógatnának az első fára

A FIFA nem egy maffia a felfüggesztett elnök szerint. Csütörtökön a szervezet Etikai Bizottsága előtt próbálja elmagyarázni, hogy ő semmit sem tett.

Sepp Blatter úgy látja, olyan dologért akarják megbüntetni őt és Platinit, az UEFA – szintén felfüggesztett – első emberét, amit nem követtek el. „Mit tettünk? Elvertük a FIFA és az UEFA összes pénzét? Embert öltünk talán?”

​A nyolcvan éves Blatter a zürichi Dolder Waldhaus hotelben adott exkluzív interjút az El Mundo Deportivo sportlapnak, azt mondta, hisz az irgalmas és megbocsájtó Istenben, a pokolban viszont nem. Ördögnek pedig csak a brit és az amerikai sajtó festi őt le.

Tisztázná magát

Blatter legújabb nagy bejelentése, hogy csütörtökön a FIFA Etikai Bizottsága elé áll, hogy tisztázza magát. „Korábban már küldtem egy személyes levelet a tagoknak, hogy tudják, mit gondolok az ellenem folyó eljárásról. Meg kell védenem magam”, mondta a meghallgatással kapcsolatban.

​Arra a kérdésre, hogy meglepte-e, hogy a FIFA-kongresszus előestéjén kezdtek el vizsgálódni ellene, azt felelte, egy összeesküvés áldozata.

​El kell mondanom valamit, a svájci parlament Amerika kezére akarja játszani a FIFA-t. Útban voltam.

​Blatter meggyőződése, hogy szabályellenesen függesztették fel, a felfüggesztése előtt ugyanis nem volt meghallgatás, ahol meg tudta volna védeni magát.

​Platini: drága vagyok

A FIFA-botrányban egy idő után sikerült Michel Platininek is belekeverednie. A svájci sportvezető erről azt mondta, minden az 1998-as franciaországi vébével kezdődött.

Platini akkor azt mondta, szeretne velem dolgozni. Akkor azt mondtam neki, jól van. Ő már akkor figyelmeztetett: drága vagyok.

​Amikor Blatter megkérdezte, mennyire drága, Platini évi egymillió svájci frankot kért, a svájci csak annyit mondott, majd adok neked valamit. „Ez csak egy szóbeli megállapodás volt, aztán valahogy megválasztották az UEFA első emberének.”

​Platini egészen 2011-ig nem beszélt Blatterrel a pénzről, amiről 1998-ban szó esett közöttük (2007-ben választották meg az UEFA első emberének a gallt), aztán Blatter, akinek elnökként kizárólagos hatalma volt a kifizetések felett a FIFA-nál, négy éve 1,8 millió svájci frankot utalt át a franciának.

​Nálunk a családban úgy tartják, ha megígérsz valamit, tartsd is be.  A FIFA is így működött az irányításom alatt, mondta a pénzről.

​Az Etikai Bizottság: állam az államban

Talán az egyetlen szervezet a futballszövetségen belül, amire nincs ráhatása Blatternek, az az Etikai Bizottság. „Nem tudom, kinek a kezében van ott a gyeplő, áll mögöttük valaki, vagy sem. De nagyon úgy néz ki, hogy fellógatnának az első fára.”

​Ami megnyugtatja a parkolópályára tett elnököt, az, hogy nincs semmilyen konkrét vád ellene, ezt többször is hangsúlyozta az interjú során.

Kép: Europress Fotóügynökség
Kép: Europress Fotóügynökség

Hogy kit támogatna, mint a FIFA következő elnöke? Inkább nem mond neveket. „Ha bárkit mondanék, azt rögtön megbélyegeznék”, mondta széles mosollyal.

​Úgy érzi, hátba támadták, elsősorban az UEFA-tól, akik először hirdették meg az úgynvezett anti-Blatter mozgalmat, amikor függetlenedni szerettek volna a FIFA-tól. “Ez minden baj forrása”, szögezte le Blatter.

Katar, Oroszország, Sarkozy

​Blatter állítja, politikai és nem sportdiplomáciai nyomásra kapta meg Oroszország a 2018-as, Katar pedig a 2022-es labdarúgó világbajnokság rendezésének jogát. Azt mondja, erős politikai nyomás volt rajtuk a döntéshozatal során. Például Nicolas Sarkozy is erősen kardoskodott a katari rendezés mellett.

​Azt belátja, hogy a 2010-es dél-afrikai vébé idején mondott olyat, hogy a sorozat az arab világ felé veszi az irányt, de földrajzi éleslátással azt magyarázta az interjúban, hogy számára Afrika a Szaharától délre kezdődik, ő pedig a marokkói kandidálást is támogatta volna, nem kellett volna ide Katar.

​Korábban a FIFA szponzorai többször is határozottan követelték Blatter távozását.

Meghívtam Zürichbe a Coca-Cola és az Adidas vezetőit, negyven éve támogatnak minket. Maradnak. Ez az ő gazdasági érdekük is, hatalmas üzlet a labdarúgás.

​Azt, hogy a németek 2006-ban megvették volna a vébé rendezésének jogát, röviden kommentálta csak, kizártnak tartja, hogy szavazatvásárlás történt volna.

Nincs pokol

​Hogy milyen állapotban van most a FIFA? Blatter szerint a szervezet zavarodott és csak sodródik.

​Domenico Scalaról, a szövetség  jelenelgi vezetőjéről azt mondta, „ma kedd van, őt pedig vasárnapnak hívják.” (Vagyis a lényeg, hogy a nagyon távoli jövő emberének tartja.)

Korábban már írtunk arról, hogyan reformálnák meg a FIFA-t, a felfüggesztett elnöknek erről is meg van a véleménye. „Az első reformjavaslat az én nevemhez fűződik. Azóta alig értek hozzá, ez az én csomagom, csak engem távolítanának el mellőle.”

​– Ön az ördög, ahogy az angol és az amerikai média lefesti?, kérdezi a riporter végül, drámai befejezés ez.
– Az én hitem olyan, hogy nincs benne pokol, ha Isten létezik, akkor ő mindenképpen jóságos és megbocsájtó, nem teremtett poklot, így ördög sem létezik. Vagyis én sem lehetek az. Ámen, tökéletes zárás Blattertől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik