Foci

Az 5 legemlékezetesebb meccs a Sóstói Stadionban

Egy fejezet lezárul szombaton délután Székesfehérváron, ugyanis a bajnoki címvédő Videoton labdarúgócsapata a Paks elleni bajnokival elbúcsúztatja a Sóstói Stadiont. A létesítmény építését nagy városi összefogásnak is köszönhetően sikerült 1967-re befejezni (harmadszor, immár végleg odaköltözött a csapat), akkoriban az ország egyik legkorszerűbb stadionja volt.

Bár nehéz kiragadni az öt legemlékezetesebb mérkőzést az elmúlt évtizedekből, de azért megpróbálom.

Az első

1967. szeptember 20-án a VT Vasas a Rot-Weiss Erfurt ellen avatta fel a város büszkeségét. Pap István vezérigazgató köszöntőbeszéde után gólzáporos meccset láthatott a publikum, a német csapat végül 3-2-re nyert. Az első hazai találatot Bognár Ferenc szerezte, 22 méterről értékesített egy szabadrúgást.

Az első lámpafényes meccset 1978. október 18-án játszották: a Videoton 1-0-ra verte a Honvédot, Nováth György volt a gólszerző.

A legfontosabb

Az 1984-85-ös szezonból megannyi mérkőzést ide lehet rángatni, gondoljunk csak a PSG két nap alatt kétszeri legyőzésére (az első köd miatt félbeszakították, másnap újrajátszották), de a Partizan, a Manchester United és a Zseljezsnicsar játékosai is lógó orral hagyták ott Sóstót.

Mindezeknek is köszönhető, hogy 1985. május 8-án, 40 ezer ember előtt focizott a Vidi a Real Madrid ellen az UEFA-kupa döntőjének első meccsén. Ez a szám azóta is klubcsúcs. Bár a találkozót a spanyolok megnyerték 3-0-ra, Kovács Ferenc együttese a visszavágón Májer Lajos góljával győzött a Santiago Bernabéu Stadionban.

A magyar klublabdarúgás utolsó igazán nagy dobása volt ez!

Az első meccs:

A legkisebb leg

Mind az időben, mind a minőségben nagyot ugrunk, és nem is nagyon egy meccset, sokkal inkább egy bajnoki szezont emelnék ki. Ez az 1999/2000-es idény, amit – vagy inkább az oda vezető utat – sokan szeretnének elfelejteni a városban: a másodosztályban töltött évet.

A Csank János vezette Vidi gyakorlatilag diadalmenetben tért vissza az NB I-be: 38 meccséből 32-őt megnyert és egyszer kapott ki. A 104-19-es gólkülönbséghez nagyon nem is kell semmit hozzáfűzni.

A legaranyosabb

2011. május 11. aranybetűkkel vonul be a klub históriás könyvébe, az biztos. Hosszú várakozás után lett ugyanis először bajnok a Videoton, a Kaposvár hazai legyőzése után vált biztossá az első hely. Nikolics Nemanja góljával sokáig vezetett a Vidi, a hajrában azonban egyenlítettek a vendégek. Ekkor jött Polonkai Attila és Szakály Dénes és sínre tette a meccset. A lefújás után már nem lehetett azzal cikizni a klubot, hogy üres a tabló – itt meg is jegyezném, hogy ez a kreatívabb lelátói zrikák közül való. Este nagy ünneplést is csapott a város a főtéren.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Később aztán a 2014-15-ös szezont is megnyerte a Videoton, azt sokkal simábban és talán látványosabban játszva. Csak valahogy az első az mindig emlékezetesebb. Érdekesség, hogy mindkét bajnoki cím után edzőt cserélt a klub, előbb Mezey Györgynek, majd most nyáron Joan Carrillónak köszönték meg az addigiakat.

A legutóbbi nemzetközi sikerek

Paulo Sousát nagyon sok kritika érte, amikor Magyarországon edzősködött, de azért hosszú távon csak bebizonyosodott, hogy neki volt igaza. Sőt, a Vidivel is akkorát villantott, hogy meg is alapozta vele a későbbi karrierjét és már a Fiorentinával ostromolja a Serie A dobogóját.

Bajnoki címet ugyan nem tudott nyerni Székesfehérváron, de az, hogy a Slovan Bratislava, a Gent és a Trabzonspor (ennél emlékezetesebb 0-0-ákat talán nem is tudnak mondani Fehérváron) kiejtésével főtáblára jutott, az minden képzeletet felülmúlt. Ott sem volt pofozógép a Vidi, a Sportingot és a Baselt is sikerült elkapni otthon.

Bár mindkettő édes emlék, talán a Sporting elleni szólt nagyobbat, arra Európa szerte felkapták az emberek a fejüket. Nem csak a 3-0 miatt, hanem azért is, mert a 35. percre ki is alakult a végeredmény úgy, hogy Nikolics az első negyedóra végén kezdte el a gólgyártást. Micsoda este volt…

A Sporting kiütése:

+1 A legutolsó

Egy stadion életében nem csak az első, hanem az utolsó mérkőzés is mindig emlékezetes, klubvezetők, játékosok, szurkolók nosztalgiáznak egy kellemeset. Hogy jó szájízzel gondolhasson vissza mindenki a szombati találkozóra, ahhoz persze le kellene győznie a csapatnak a Paksot, ami nem lesz könnyű. Ugyanakkor a bajnokság második és ötödik helyezettje csap össze egymással, azaz előzetesen jó meccsre van kilátás.

Az új stadionról

A tervek szerint a bontási munkálatok december 14-én elkezdődnek, és ezzel kezdetét is veszi a Sóstói Stadion megújulása. A csapat a tervek szerint 2017 nyarán költözhet be új otthonába, addig a klub együttesei Felcsúton játsszák a meccseiket.

A 14 ezer 144 néző befogadására alkalmas létesítmény 15 milliárd forintból épül fel.

Így néz majd ki a tervek szerint:

Fotó: vidi.hu
Fotó: vidi.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik