Foci

Offshore pénzből épülhet a focipálya a III. kerületben

Rábólintott az önkormányzat egy több mint másfél milliárdos beruházásra, a TVE sportpályáit újítanák fel és bővítenék.

Egy cég nagyon jól járhat, akik alig egy éve szerezték meg az egyik sportpálya területének tulajdonjogát, írja a hétfői Népszabadság. A III. kerületi TVE sporttelepén öt műfüves pályát alakítanának ki, a meglévő edzőpályát szabványos méretűvé bővítenék és egy ötszáz fős fedett lelátót is felhúznának. Ezek mellett a vízipólósok is jól járnak, ott is lesznek fejlesztések.

Összesen 1 milliárd 730 millió forint értékben. A háttér még nem egészen biztosított, a kerületnek TAO-felhasználási kérelmet kell benyújtani az érintett sportszövetségekhez, önrészként 530 millió forintot szánna az önkormányzat a beruházásra.

Az önkormányzati bólintás után már csak a labdarúgó és a vízilabda sportszövetségen múlik, hogy megkapják-e a támogatást, a városvezetés az önrész túlnyomó többségét csak a jövő évi költségvetés terhére különítette el.

Az öt felújítás vagy megépítés előtt álló kispálya közül az egyik távolabb található a sportteleptől, ami az ingatlanfinanszírozással foglalkozó Texber Kft. tulajdonában áll jelenleg, egy éve szereztek tulajdonrészt.

A Kft. mögött pedig egy Cipruson bejegyzett offshore vállalkozás áll, a cég vállalta a megépítéshez és egyben az értéknöveléshez szükséges 30 százalékos önrészt – 21 millió forintot -, tehát az nem az önkormányzatra hárul.

A kerület illetékesei szerint az önkormányzatnak nincs köze a céghez, szerinte a TVE köthetett megállapodást a kft.-vel.

A Texber telektulajdonosként megszerezheti a TAO támogatásból megvalósuló sportlétesítményt, mert általános a cégek között, hogy akkor járulnak hozzá a cégek és a telektulajok a fejlesztésekhez, ha cserébe kapnak is valamit, ez a TAO-rendszer egyik problémája.

A Népszabadság szerint közpénzből és be nem fizetett adóból hozhatnak létre egy olyan sportlétesítményt, ami végül nem lesz köztulajdon, az építményt 15 évig állami jelzálog terheli, ez idő alatt csak sportfunkciókat láthat el.

A TVE elnöke nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

(Képünk természetesen illusztráció.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik