Foci

Hollywoodi mese lesz a csatárból

Jamie Vardy, a Leicester City támadójának hihetetlen karriertörténete megihlette a világ legnagyobb filmgyárát is. Miniportré.

Az amerikaiak mindig is híresek voltak a fantasztikus sportfilmjeikről. Ezekben a hányatott sorsú, de megfelelő küzdőszellemmel és kitartással megáldott főszereplő előbb utóbb elnyeri jutalmát és valamelyik profi liga megbecsült játékosa lesz.

A mesék mögött rendre valós személyek, igaz történetek állnak, épp mint Jamie Vardy esetében. A sheffieldi születésű srác azzal robbant be a Premier League-be, és emelkedett egyúttal a legnagyobb sztárok közé, hogy hétvégén gólt lőtt a Manchester Unitednek. Ezzel tizenegy egymást követő bajnokin talált a hálóba, amivel megdöntötte Ruud van Nistelrooy rekordját.

A 28 éves srác, nemrég még egy orvosi segédeszközöket készítő gyárban dolgozott, és hétvégenként olyan neves klubokban focizott, mint a Stocksbridge Park Steels (2007-2010), majd az FC Halifax Town (2010-11).

Előfordult, hogy az idegenbeli meccseket nem tudta végigjátszani, mert rohannia kellett melózni, ennek ellenére bárhol, bármilyen mezben is lépett pályára, figyelemre méltó módon termelte a gólokat. Első félprofi klubja az akkor fennállása során épp először a Legue Two-ba jutó Fleetwood Town (2011-12) sokat köszönhet góljainak.

Amatőr és fél amatőr pályafutása alatt Vardy 147 meccsén épp száz gólt lőtt, és ez 2012 nyarán feltűnt végre a Leicester City jó szemű megfigyelőjének. A Fleetwood Town még 35 ezer eurót fizetett érte, de már 1,24 millió euróért adta tovább az akkor másodosztályú Leicesternek.

europress
A Newcastle játékosa, Anita (csíkosban) csak nézi tudja, amint Vrady tanítani való mozdulattal bólint a kapura Fotó: europress

Itt ahogy emelkedett a klub ázsiója, úgy emelkedett az övé is. A City 2014 nyarán feljutott a Premier League-be és 2015 nyarától, amióta az olasz Claudio Ranieri az edző szárnyalnak “a Rókák”, jelenleg épp vezetik az angol bajnokságot.

“Hatalmas intenzitás, és koncentráció lakozik benne. A mentalitása kiváló. Soha nem adja fel. Ő maga az inspiráció. Ha pályán van, akkor akkor mások is hisznek” – jellemezte Ranieri támadóját.

Vardy idén 14 gólt lőtt eddig, mint fentebb említettük tizenegyet zsinórban, és vezeti a góllövőlistát. Idő közben behívták a válogatottba és hat millió euróra ugrott az értéke. Csoda hát, ha a támadó életpályája megragadta a hollywoodi író, Adrian Butchart fantáziáját és tárgyalásokat kezdett egy  Jamie Vardyról szóló film elkészítéséről?

Butchart azt állítja, már a főszereplő is meg van, méghozzá Robert Pattinson személyében.

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik