Foci

A Barca sorsára juthat a Real, kizárják őket az átigazolásokból

A madridi gárda is megszegte a FIFA szabályait, amelyek a fiatalkorú játékosok igazolására vonatkoznak. Kemény szankciók elé néznek.

A katalán El Mundo Deportivo értesülései szerint a FIFA két átigazolási időszakra készül eltiltani a Real Madridot, ugyanúgy, ahogy korábban az FC Barcelonát is. (A katalán gárda eltiltása januárban jár le, onnantól kezdve játszhat például az Atlético Madridtól elcsábított Arda Turan.)

​Az MD-t névtelen források arról tájékoztatták, a döntés már megszületett, így bármikor bejelenthetik hivatalosan is.

A futballszervezet több mint egy éve, tavaly július óta nyomoz a királyi gárda után, ez zárult le a lap szerint a napokban. A Mundo Deportivo hivatalos úton is megkérdezte a FIFA-t, igaz-e a Madridot érintő szankció, a nemzetközi szövetség egyelőre sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta a híreket. A katalán lap szerint azonban olyannyira közel a bejelentés, hogy az eltiltás már a hamarosan kezdődő téli átigazolási időszakra is vonatkozna, majd a 2016 nyárira is.

Florentino Pérezék megpróbálják húzni az időt, amennyire csak lehetséges.

A télen még megpróbálják megerősíteni a csapatot és inkább a 2016-os nyári és téli piacról záratnák ki magukat.

És hogy miért történik mindez? Mert a Madrid négy 12 évnél fiatalabb játékost is igazolt, ezt vizsgált a FIFA.

A FIFA átigazolási szabálynák 19-es pontja miatt büntetnék a Realt

1. Futballisták nemzetközi átigazolása kizárólag 18 éves kor felett engedélyezett.

2. A következő három kitétel teljesülése esetén lehet kivétel.
a) A játékosok szülei is a szerződtető klub országába költöznek a futballhoz nem köthető okból.
b) A játékos 16 és 18 év közötti életkorú, és az Európai Unió területéről, avagy az Európai Gazdasági Térség területéről származik. Ebben az esetben a következő feltételeknek kell megfelelnie a szerződtető klubnak.

  • I.) A legmagasabb nemzeti szintű futballképzést és edzéslehetőséget kell nyújtania a játékosnak.
  • II.) A futballképzés mellett megfelelő iskolai, illetve szakmai képzést is biztosítania kell a klubnak, mely arra szolgál, hogy a játékos profi karrierje meghiúsulása esetén az élet más területén el tudjon helyezkedni.
  • III.) A klubnak biztosítania kell a játékos megfelelő gondviselését (megfelelő életszínvonal, fogadó család vagy elhelyezés a klubnál, mentorálás, stb.)
  • IV.) A klubnak minden esetben bizonyítania kell a nemzeti szövetség felé, hogy betartotta az említett rendelkezéseket.

c) A játékos nem él távolabb 50 kilométernél egy államhatártól, és a fogadó klub nincs távolabb 50 kilométernél az államhatár másik oldalán. A játékos otthona és a klub székhelye között 100 kilométer lehet a maximális távolság. Ilyen esetekben a játékosnak továbbra is a családjánál kell élnie, és a két érintett szövetség beleegyezését is ki kell kérni az átigazoláshoz.

3. A fenti szabályok vonatkoznak az összes játékosra, akit korábban még nem regisztrált futballklub, és nem a regisztráltató klub országának állampolgára.

4. Minden első regisztrációt vagy nemzetközi átigazolást a Játékosstátus-bizottság albizottságának kell jóváhagynia. A jóváhagyást az érintett, a játékost regisztrálni kívánó tagszövetségnek kell kérnie a bizottságtól. (…) A jóváhagyás megléte kötelező az átigazolási papírok kikérése, illetve az első regisztráció előtt. Bármilyen szabálysértés a FIFA fegyelmi bizottságának hatáskörébe tartozik. A játékost előzőleg regisztráló tagszövetség is szankcionálható, ha kiállítja a bizottság jóváhagyása nélkül a futballista átigazolási papírjait.

5. Az albizottság engedélyének kikéréséhez követendő procedúrát a szabályzat kettes melléklete tartalmazza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik