Foci

Ringasd el magad – mert ott vagyunk az Eb-n!

– Jajj Csabi, csak vasárnap legyen meg. Gondolj bele: szurkolhatnánk Eb-n az országunknak. Kíváncsi vagyok milyen érzés.

– El sem tudom képzelni. Még nincs benne tapasztalatom.

A fenti párbeszéd köztem és az ismerősöm közt zajlott le, még csütörtökön késő este, miután Kleinheisler László góljával nyert a labdarúgó-válogatott Norvégiában. Ő, mármint a haver, nyáron múlt 30 éves, én 29 vagyok. És tényleg semmilyen tapasztalatunk, élményünk nincs arról, milyen is lehet, amikor az ember a saját országának szurkol egy focis világeseményen.

Persze, az 1986-os világbajnokság idején már mindketten éltünk, de én speciel csak pár nappal a szovjetek elleni 0-6 előtt születtem. A családi legenda szerint a szülészeten az orvosok is mély letargiába voltak esve, mint mindenki az országban.

Akkor el lehet képzelni, mennyire távolinak tűnik az Eb? Ott 1972-ben, 43 évvel ezelőtt járt a magyar válogatott – és végzett a negyedik helyen. Ezért is gondoltam arra, hogy pár érdekességgel felelevenítem, milyen is volt akkoriban a világ. Azon túl, hogy édesanyám épp az általános iskola hatodik osztályába járt.

Fotó: Europress Fotóügynökség
Fotó: Europress Fotóügynökség
  • Például megalakult Svédországban az ABBA, amely az elkövetkező tíz évben berendezkedett a slágerlisták élére és a rádiók a mai napig előszeretettel játsszák az együttes számait.
  • Kezdetét vette a Watergate-botrány, amelybe az akkori elnök, Richard Nixon belebukott két évvel később.
  • Ha már Nixon: könyv formájában is megjelent Hunter S. Thompson kultikus története, a Félelem és reszketés Las Vegasban, amelyben az író egy féktelen sztori elmesélése mellett előszeretettel kritizálta az elnököt.
  • Bemutatták a moziban a maffiafilmek non plus ultráját, a Mario Puzo regényén alapuló Keresztapa első részét. A Solaris is ebben az évben került a filmvászonra.
  • Kijött a Locomotiv GT második lemeze, a Londonban felvett Ringasd el magad.
  • Sajnos szomorú események is történtek: az egész világot megrázta, amikor arab terroristák túszul ejtettek, majd megöltek tizenegy izraeli sportolót a müncheni olimpián.
  • A magyar válogatott ezüstérmet szerzett az olimpiai focitornán, a döntőben Lengyelország nyert 2-1-re.

Tudtad-e? #24hu

Szerző: 24.hu2015. november 16.

Vasárnap óta nagyot fordult a világ. Itthon, Budapesten is nyertünk Norvégia ellen (2-1-re), így ott leszünk az Európa-bajnokságon. Már nem egy következő selejtezősorozatot várok, hanem december 12-ét, hogy megtudjam: mely csoportban, kik lesznek az ellenfelek. Azt számolgatom, mennyibe fáj egy franciaországi túra.

Persze az embert büszkén tölti el, ha a régi idők magyar sikereiről hall. De sokkal másabb a helyzet, ha át is éli azokat az élményeket. Én ezt kaptam most a magyar válogatottól. És ezt nagyon köszönöm!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik