Foci

Mekkora jutalmat kapnak labdarúgóink az Eb-részvételért?

Az MLSZ hétfői sajtótájékoztatóján Vági Márton főtitkár elmondta, a csoportkör és a pótselejtezők tizenkét meccsén a csak a győzelemért járt jelentős jutalom, míg a döntetlenért ennek harmadát fizették ki a kezdőknek. Mindenki oszthat, szorozhat.

A főtitkár azt is elárulta, pontszerzés esetén a cserék és a 24-es keret tagjai is részesültek a meccspénzekből, továbbá természetesen a stábtagok is kaptak jutalmat.

Vági Márton kijelentette, a gyakorlat szerint az egyes mérkőzések után esedékes prémiumokat azonnal kifizette a szövetség. Az Eb-részvétel kiharcolására azonban extra bónusz, volt kitűzve, ezzel még adósak. Ez a tizenkét mérkőzésen kapott prémiumok összegének a négyszerese lesz fejenként.

Ez a számítás még nem készült el, ezért a főtitkár fejből azt nem tudta megmondani, összesen hány játékost és stábtagot érintett eddig a jutalmazás, de 70 fölé és összességében több, mint egymilliárd forintra “lőtte be a számot”.

Nyilván nem tévedhet nagyot, mert az UEFA honlapja szerint a tíz csoportkörös és a két pótselejtezőn összesen 37 magyar játékos lépett pályára, így az összes jutalmazottak száma simán lehet ennek a duplája.

Ha mindez igaz, úgy Dzsudzsák Balázs, aki mind a 12 mérkőzésen pályára lépett “kereste” a legtöbbet a selejtező sorozat alatt, körülbelül negyven millióval, de még az újpesti Forró Gyulának is több mint egy millió forint jutalomban részesül, aki a finnek elleni győztes (1-0) meccsen 33 perc erejéig a pályán volt.

 Íme a tíz legtöbb percet pályán töltő játékos:

Dzsudzsák Balázs:1044 perc
Kádár Tamás: 990 perc
Király Gábor: 900 perc
Fiola Attila: 855 perc
Gera Zoltán: 777 perc
Juhász Roland: 711 perc
Szalai Ádám: 630 perc
Tőzsér Dániel: 588 perc
Elek Ákos: 585 perc
Guzmics Richárd: 426 perc
Németh Krisztián: 379 perc

12 mérkőzésen játszott: Dzsudzsák Balázs 37 labdarúgó lépett pályára a 12 Eb-mérkőzés alatt:

  • 11 mérkőzésen játszott: Kádár Tamás
  • 10 mérkőzésen játszott: Fiola Attila, Király Gábor
  • 9 mérkőzésen játszott: Gera Zoltán, Juhász Roland, Nemanja Nikolics
  • 8 mérkőzésen játszott: Elek Ákos, Priskin Tamás, Tőzsér Dániel, Szalai Ádám
  • 7 mérkőzésen játszott: Németh Krisztián
  • 6 mérkőzésen játszott: Lovrencsics Gergő
  • 5 mérkőzésen játszott: Guzmics Richárd, Nagy Ádám
  • 4 mérkőzésen játszott: Lang Ádám, Leandro de Almeida, Stieber Zoltán
  • 3 mérkőzésen játszott: Böde Dániel, Kalmár Zsolt, Simon Krisztián, Varga József
  • 2 mérkőzésen játszott: Kleinheisler László, Pintér Ádám, Vanczák Vilmos
  • 1 mérkőzésen játszott: Balogh Balázs, Bódi Ádám, Dibusz Dénes, Forró Gyula, Gulácsi Péter, Gyurcsó Ádám, Korcsmár Zsolt, Korhut Mihály, Kovács István, Lipták Zoltán, Rudolf Gergely, Simon Ádám

Hat futballista (Juhász Roland, Tőzsér Dániel, Dzsudzsák Balázs, Nemanja Nikolics, Priskin Tamás és Lovrencsics Gergő) játszott mind a három kapitánynál.

Csak Pintér Attilánál játszott Gulácsi Péter, Lipták Zoltán, Gyurcsó Ádám, Balogh Balázs, Rudolf Gergely és Kovács István.
Csak Dárdai Pálnál játszott: Korcsmár Zsolt, Dibusz Dénes, Korhut Mihály, Forró Gyula és Simon Ádám.
Csak Bernd Storcknál játszott Guzmics Richárd, Nagy Ádám, Bódi Ádám, Böde Dániel és Kleinheisler László.

Megjegyezzük, talán a teljesítmény, az Eb-részvétel kiharcolása után senki sem fog fanyalogni, a tekintélyes summa hallatán, lévén 44 év után vesz részt a magyar labdarúgó-válogatott a kontinenstornán, és ezzel sokaknak hatalmas örömet szereztek.

Különösen azért nem érdemes fanyalogni az összegek láttán (alább), mert Csányi Sándor elnök fontosnak tartotta leszögezni, a szövetség 12 millió eurót kap az UEFA-tól a kijutásért, ennek az egyharmada bőven fedezi a játékosok és a stáb jutalmát.

Mi több, a válogatottra egyébként sem költenek egy fillér adóforintot sem.

A felnőtt nemzeti tizenegy átlagos éves költségvetése nagyjából 800 millió forintra rúg, amelyet a nemzetközi szövetségektől kapott összegekből, a televíziós jogdíjakból, illetve a közönségbevételből a válogatott piaci alapon kitermeli.

Na, ezen a szemüvegen keresztül tessék mérlegelni a fenti listát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik