Foci

Kijutottak az írek, a harmadik kalapban leszünk a sorsoláskor

Jonathan Walters duplájának köszönhetően a szigetországi válogatott is ott lesz Franciaországban.

A pénteki első mérkőzésen Írország lépéselőnybe került azzal, hogy szinte helyzet nélkül szerzett egy gólt, így döntetlennel távozott Bosznia-Hercegovinából. A két csapat hétfőn ismét egymásnak feszült, ezúttal Dublinban.

A vendéglátók kezdték jobban a mérkőzést, az első veszélyes helyzetre a 9. percig kellett várni. A bal oldali beadás után Asmir Begovic védett lábbal.  A következő veszélyes akcióból már gólt szereztek az írek. Egy középre tett labda Ervin Zukanovic kezét találta el, igaz a testéhez volt szorítva a karja, így hibásan büntetőt ítélt Björn Kuipers. A tizenegyest Jonathan Walters nagyon higgadtan a jobb alsóba gurította (1-0).

A bekapott gól után egy kicsit magukhoz tértek a bosnyákok, előbb Edin Dzeko lőtt oldalhálót, majd pár perccel később a visszafejelt labdáját Haris Medunjanin bombázta a léc fölé. A 35. percben majdnem kaptak még egyet, Begovic kapus egy hazai futballistába lőtte a labdát, amely kis híján a kapuba gurult.

A fordulást követően azonnal jött a középpályára a korábbi ferencvárosi Muhamed Besic, támadásban legalább egy sebességi fokozattal feljebb kapcsoltak Mehmed Bazdarevic fiai. Meddő volt a vendégek fölénye, mert igazán nagy gólhelyzetet kialakítaniuk.

A 71. percben aztán minden eldőlt. Egy szabadrúgást követően Ognjen Vranjes olyan szerencsétlenül ért a labdába, hogy azzal gyakorlatilag gólpasszt adott Waltersnek. A Stoke City csatára pedig köszönte szépen és a rövid sarokba lőtt (2-0).

A folytatásban a selejtezősorozatban a legkevesebb gólt kapó együttes hálója érintetlen maradt.

Az írek kijutása azt jelenti, hogy a magyar válogatott nem a negyedik, hanem a harmadik kalapba kerül majd a decemberi sorsoláson, így lényegét tekintve javultak az Eb-esélyeink, hiszen nem minket sorsolnak három, elméletileg a magyar válogatottnál erősebb ellenféllel össze.

Mindehhez az kellett, hogy a bosnyák, ukrán, svéd hármasból valamelyik elbukja a pótselejetezőt. A bosnyákok megtették nekünk ezt a szívességet.

Eredmény – Eb-pótselejtező, visszavágó

Írország – Bosznia-Hercegovina 2-0 (1-1) (Összesítésben: 3-1)
Dublin, Aviva Stadion. Játékvezető: Björn Kuipers (holland)

Írország: Randolph – Coleman, Keogh, Clark, Brady – Hendrick, Whelan (O’Shea 90+1.), McCarthy, Hoolahan (McClean 55.) – Murphy (Long 55.), Walters

Szövetségi kapitány: Martin O’Neill

Bosznia: Begovic – Vranjes, Zukanovic, Spahic, Kolasinac – Medunjanin (Djuric 69.), Cocalic (Besic 46.) – Visca, Pjanic, Lulic (Ibisevic 80.) – Dzeko

Szövetségi kapitány: Mehmed Bazdarevic

Gólszerző: Walters (24. – büntetőből, 70.)

Sárga lap: McClean (59.), Long (84.) illetve Spahic (20.), Lulic (23.), Dzeko (90+3.), Djuric (90+3.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik