Foci

Debrecenben tartott bemutatót az Ajax

"Ajax-napot" tartottak a debreceni futballegyetem keddi konferenciáján: az Ajax Amsterdam FC edzőinek előadásain és bemutató edzésein mintegy ezer hazai edző, futballszakember vett részt a Nagyerdei Stadionban.

Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester a konferencia megnyitóján úgy fogalmazott, hogy Debrecen a futball szempontjából kísérleti laboratórium, minden olyan elem elérhető, amely a siker záloga lehet.

Jelentős támogatást kaptunk, hogy jó infrastruktúrát hozzunk létre: elkészült a Debreceni Labdarúgó Akadémia és a Nagyerdei Stadion, a feltételek adottak, hogy a debreceni futball sikeres legyen

– mondta, hozzátéve: ahhoz, hogy valódi eredményt érjünk el, szükség van a szakmára, ami a debreceni futballegyetem missziója. A polgármester szerint meg kell tanulni, el kell lesni a nálunk jobb teljesítményt nyújtó nemzetektől azt a tudást, amivel ők rendelkeznek.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem (DE) rektora kiemelte: az egyetem a tudomány számos területén egyéniségeket, kreatív szakembereket képez, s ezt tervezi a sportban is.

A DE az egészségipar tudáscentruma, ennek meghatározó része ugyanúgy a sport, mint a betegellátás, az orvosi műszergyártás vagy a gyógyszeripar

– hangsúlyozta.

Bács Zoltán egyetemi kancellár arról beszélt, hogy az elmúlt években a világ különböző tájain megfordulva mindenhol azt tapasztalták, hogy a futball a társadalomé, a gyerekeké, a profi futball a kluboké, nekik kell megtölteni a stadiont, de mögöttük óriási tudományos és kutatási háttér áll. Ez Magyarországon még nem jellemző, de a Debreceni Egyetem úttörő szerepet vállal ezen a területen, s a sporttudományon keresztül elsősorban a labdarúgást szeretné támogatni.

A kancellár szerint próbálják megteremteni azt a hátteret, amivel a magyar futballt, ezen belül is a debrecenit segíthetik. Ennek a programnak része az a kilenchetes rendezvénysorozat, amelynek mostani előadását a Magyar Labdarúgó Szövetséggel közösen szervezték.

Liszkai Dezső, az MLSZ edzőképző központjának vezető instruktora jelezte, az elmúlt időszakban egyre több edző jelentkezett a központ képzéseire.

Hozzátette, a világ futballja folyamatosan fejlődik, rengeteg innovációt, új kutatás-fejlesztési eredményt hasznosítanak, hogy a sportág minél magasabb szinten álljon.

Ez nemcsak Európára igaz, a világ nem fogja megvárni a magyarokat, nekünk kell felvenni a versenyt, ezért üdvözlik a Debreceni Egyetem kezdeményezését.

A debreceni futballegyetem mostani rendezvényén az Ajax Amsterdam FC képzési rendszerét, az Ajax Online Academyt mutatta be Patrick Ladru és Sander de Goede edző.

Az előadáson ismertették a legendás holland klub képzési filozófiájának gyökereit, játékrendszerüket, illetve az utánpótlásképzés korosztályos sajátosságait, majd kedden este bemutató edzéseket tartottak a Nagyerdei Stadionban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik