Foci

Blatter: Platini megfertőződött az anti-FIFA nevű vírussal

Sepp Blatter (Array)
Sepp Blatter (Array)
Sajnálja, hogy nem távozott a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) éléről már 2014-ben, közvetlenül a brazíliai vb után - jelentette ki Joseph Blatter elnök, akivel szemben - több magas beosztású vezetővel, így a FIFA-alelnök és európai futballelnök Michel Platinivel egyetemben - vizsgálat folyik pénzügyi szabálytalanságok, korrupció gyanúja miatt.

Blatter a TASZSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy a regionális szövetségek többségének vezetői azonban addig győzködték, míg rábírták a maradásra.

A 79 éves svájci sportvezető a terjedelmes interjúban úgy fogalmazott, hogy

a FIFA jelenlegi válsága mögött a két legnagyobb “geopolitikai erő”, Oroszország és az Egyesült Államok konfliktusa húzódik meg.Blatter szerint a krízis hátterében az áll, hogy míg a 2018-as labdarúgó-világbajnokságot Oroszország kapta meg, többek között Angliát megelőzve, addig a 2022-es vb rendezési jogát Katar szerezte meg, s nem az Egyesült Államok. Hozzáfűzte, ha a 2010-es FIFA-szavazáson az amerikaiak nyertek volna, ma nem lenne szó semmiféle krízisről.

Szerinte Katar Nicolas Sarkozy akkori francia államfő és a szintén francia Michel Platini UEFA-elnök közbenjárására győzhetett, mivel “négy európai ország szavazata átment az Egyesült Államoktól Katarhoz”.

Az arab ország a negyedik voksolási körben 14-8-ra nyert az amerikaiakkal szemben.Blatter külön kitért Platinire, mondván kezdetben a “legjobb barátok” voltak, később azonban a helyzet megváltozott.

Platini mindig FIFA-elnök szeretett volna lenni

– jelentette ki Blatter, aki szerint az UEFA-elnökkel is az történt, mint “mindenkivel, aki az UEFA-ba megy: megfertőződik az anti-FIFA nevű vírussal”.

Blatter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Platininek juttatott kétmillió svájci frankos, és a 2011-ben a francia sportvezetőnek kifizetett pénz az 1999 és 2002 között a FIFA-nak végzett munkájáért járó illetmény volt.

Blattert október 8-án – Platinivel együtt – 90 napra felfüggesztette tisztségéből a FIFA etikai bizottsága, ezzel egyben eltiltva mindenfajta labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik