A cloud is seen above the headquarters of the football's world body FIFA on July 20, 2015 in Zurich. FIFA leaders met on July 20 to decide a date for an election to replace president Sepp Blatter and reform steps as football's world body confronts its biggest corruption crisis.  AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Foci

Az elnök cáfolja, hogy megvették volna a 2006-os foci-vb-t

24.hu
24.hu

2015. 10. 22. 17:35

Az ügyben a frankfurti államügyész is vizsgálódik.

A Német Labdarúgó Szövetség (DFB) csütörtökön első alkalommal állt a nyilvánosság elé a nemzetközi szövetségnek (FIFA) 2005-ben átutalt 6,7 millió eurós összeggel kapcsolatban: Wolfgang Niersbach, a DFB elnöke ugyanakkor ismét visszautasította a vádat, mely szerint szavazatokat vásároltak a 2006-os világbajnokság helyszínkijelölése előtt.

A sportvezető sebtében összehívott sajtótájékoztatóján azt mondta: a pénz átutalása feltétele volt annak, hogy a FIFA-tól “250 millió svájci frankos támogatást kapjanak a vb szervezéséhez”. Niersbach kijelentette: “a 2006-os vb helyszínének kijelölésekor minden a szabályok szerint történt. Nem volt fekete kassza, nem volt szavazatvásárlás“.

A DFB elnöke ugyanakkor elismerte, hogy a 6,7 millió eurót Robert Louis-Dreyfus, az adidas 2009-ben elhunyt vezére utalta át a FIFA pénzügyi bizottságának. Mint mondta: később a vb szervezőbizottsága – egy FIFA-számlán keresztül – visszafizette az összeget a francia üzletembernek.

Nekem nem volt tudomásom arról, hogy a kulturális programokként feltűntetett kiadás mögött ez a pénz van.

 

jelentette ki Niersbach.

A Spiegel című német lap múlt pénteken arról írt, hogy a németek szavazatokat vásároltak a 2006-os vb 2000-es kijelölése előtt, mégpedig úgy, hogy a 24 fős végrehajtó testületből négy ázsiai tag kapott pénzt. Az újság szerint a németek Robert Louis-Dreyfusnak a segítségével egy titkos “fekete kasszát” hoztak létre, Louis-Dreyfus kölcsönözte a pénzt is.

A Spiegel azt írta, Franz Beckenbauer, a vb szervezőbizottságának elnöke, valamint Wolfgang Niersbach, a DFB mostani elnöke és akkori alelnöke is tudott a megvesztegetésről, a pénzt pedig a FIFA-n keresztül juttatták vissza Louis-Dreyfusnak, ez volt a 2005-ös utalás.

Niersbach, Beckenbauer és a DFB is határozottan visszautasította a Spiegel által írtakat, alaptalannak nevezve az állításokat, kijelentve, hogy az újság nem tudja bizonyítani mindazt, amit leírt. “Semmiféle megvesztegetési pénz nem volt, nem vásároltunk voksokat, törvényesen versenyeztünk és úgy is nyertük el a rendezés jogát 2000. július 6-án Zürichben” – jelentette ki Niersbach.

A DFB már múlt pénteken, közleményben jelezte, saját vizsgálatakor nem tárt fel szabálytalanságot, nem talált semmilyen arra utaló jelet, hogy a kampányuk idején szavazatokat vásároltak volna a szövetség korábbi illetékesei.

A DFB azt is közölte, vizsgálatot indított annak érdekében, hogy kiderítse, mi lett a sorsa a FIFA-nak utalt 6,7 millió eurónak, gyanúja szerint ugyanis a tíz éve a FIFA kulturális programja számára folyósított támogatást nem arra használták fel, amire szánták. A pénzből mintegy 50 kísérőprogramot kellett volna tartani a vb alatt.

A német szövetség ugyanakkor azt is jelezte, a 6,7 millió eurónak nem lehet köze a 2006-os vb elnyeréséhez, mivel az összeg utalása öt évvel azt követően történt. Az ügyben a frankfurti államügyész is vizsgálódik.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

The player Hungary, Balázs Dzsudzsák and João Mário de Portugal during starting F Group of Euro 2016 in the Stade des Lumières in Lyon, France, on Wednesday. (PHOTO: BRUNO FONSECA/BRAZIL PHOTO PRESS)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.