Foci

Emléktáblát kapott Puskás Ferenc Skóciában

puskas-ferenc(1)(960x640).jpg (puskás ferenc, )
puskas-ferenc(1)(960x640).jpg (puskás ferenc, )
A legendás futballista angol nyelvű önéletrajzi könyvét is bemutatták.

Kedden a glasgow-i Hampden Parkban található Skót Futballmúzeumban leleplezték Puskás Ferenc emléktábláját, a Puskás Intézet, a Magyar Külügyminisztérium és a Magyar-Skót Társaság ajándékát, valamint bemutatták a Puskás Ferencről szóló angol nyelvű életrajzi könyvet.

A szigetországi Puskás Napok keretében tartott eseményen képviseltette magát a Skót Labdarúgó Szövetség, a Magyar Nagykövetség és a Glasgow-i Egyetem magyar tanszéke is, a magyar és angol nyelvű, Puskás Ferenc arcképével díszített emléktáblát pedig többek között Magyar Zoltán, a Magyar-Skót Társaság elnöke leplezte le.

Szöllősi György, a Puskás Intézet igazgatója, a Puskás Ferencről szóló angol nyelvű életrajzi könyv szerzője az MTI-nek elmondta: nagy érdeklődés övezte a keddi ünnepséget, amelyen megállapodás született arról, hogy pár hónapra kölcsönadnak néhány Puskás-relikviát a helyi múzeumnak.

Ezek között lesz többek között az 1955-ös magyar-skót mérkőzés csapatkapitányi zászlója is, amelynek a párját megtaláltuk itt, a kiállított tárgyak között” – mondta a helyszínről Szöllősi György.

Glasgow adott otthont a legendás Real Madrid-Eintracht Frankfurt BEK-döntőnek, amely Puskás Ferenc klubpályafutásának csúcspontja volt. A spanyol együttes 1960. május 18-án a Hampden Parkban győzte le Puskás vezérletével és négy góljával 7-3-ra a német csapatot a rekordok mérkőzésén: soha nem esett tíz gól BEK-döntőn, soha nem szerzett négy gólt egy játékos az 1956 óta lejátszott hatvan fináléban és soha nem nézték 135 ezren az európai klubfutball csúcseseményét, csak akkor Glasgow-ban.

A szigetországi Puskás Napok és a könyvbemutató-sorozat szeptember 2-án, a manchesteri Nemzeti Futballmúzeumban kezdődött – ahol januárig látható a Puskás-kiállítást -, majd néhány nappal később Belfastban folytatódott. A zárórendezvény a londoni Magyar Kulturális Központban tartandó csütörtöki Puskás-minikonferencia lesz, amelyen magyar és angol szakértők értékelik az Aranycsapat kapitányának életművét.

Az eseményen bemutatják a Puskás, Hungary című filmet, a programot pedig a magyar nagykövetségen ünnepi fogadás zárja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik