Foci

Még szinte meg sem jött, máris felmondott az MLSZ német edzője

Az nso.hu beszámolója szerint rövid magyarországi tartózkodás után továbblépett U19-es válogatottunk német edzője, Sören Osterland. Vélemény.

Mindössze hat meccs erejéig irányította a magyar U19-es válogatottat a 29 éves német szakember. Három győzelem, egy döntetlen és két vereség és a szeptemberi sikertelen horvátországi Eb-selejtezőtorna -nem sikerült kiharcolni a továbbjutást az elitkörbe – után máris hazaköltözik Németországba.

Sören Osterland négy hónapot töltött az MLSZ alkalmazásában, aztán kapott egy jobb ajánlatot. Stefan Effenberg hívta a német másodosztály 15. helyén szerénykedő Paderborn felnőtt csapatához, amit nagy előrelépésnek tart. Nyilván az is.

„A fiatal szakember ajánlatot kapott, és azzal a kéréssel fordult a szövetséghez, hogy ne gördítsen akadályt a távozása elé. A vezetőség értékelte eddigi munkáját, valamint az eredményeit, majd arra a következtetésre jutott, hogy készséggel elengedi, és további sok sikert kíván neki az edzői pályán” – válaszolt a sportlap kérdésére Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője.

Az utódjáról még nem döntött az MLSZ. Megjegyezem, érezhető a szövetség tudásimportra törekvése – ez üdvözlendő. De úgy rendkívül nehéz lesz, ha a kiválasztottak, “ló nincs, jó a szamár is”, azaz átmeneti állapotként tekintenek a magyar labdarúgásra.

Még, ha rendkívül képzett, tehetséges, szimpatikus szakemberről is van szó, de percemberekkel rövidtávon nem lehet eredményt felmutatni – lásd Osterland fenti mutatóját -, nemhogy középtávú folyamatokat beindítani utánpótlás terén.

Ráadásul az ifjú labdarúgóink nem a válogatottban, hanem a klubokban, az akadémiákon kapják a nemzetközi szinttől nyilvánvalóan elmaradó, hiányos képzést. Azért bátorkodom ezt leírni, mert az eredmények ezt bizonyítják.

Így a korosztályos válogatottaknál akár José Mourinho, vagy Sir Alex Ferguson is dirigálhatna, a tudásdeficit nem ott, a pár napos összetartásokon keletkezik. A klubokban ellenben tetten érhető, és felnőtt korig egyre csak növekszik-növekszik.

Sören Osterland mély nyomot nem hagyott a magyar labdarúgásban. Sajnos.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik