Foci

Storck: A selejtező alatt megtaláltuk a stílusunkat

bernd storck (Array)
bernd storck (Array)

A pótselejtező így biztos, de a kedd esti eredményektől függően akár legjobb harmadikként kvalifikálhatunk a 2016-os franciaországi Európa-bajnokságra.

Ettől mindössze akkor tudunk elesni, ha Törökország legyőzi Izlandot, Lettország pedig kikap Kazahsztántól. Ha a kettőből akár az egyik nem teljesül, ott vagyunk a kontinenstornán.

Visszatérve Bernd Storckhoz, a német edző úgy érzi, beugróként nem volt könnyű dolga. A sikeres és népszerű Dárdai Pál hagyatékát vette át, a játékosok nem ismerték őt és a stílusát és fordítva.

Négy meccs várt ránk, el kellett érnünk a nagy célunkat. Ez pedig a pótselejtezős hely volt. Nagyon nehéz volt, de az egész válogatott, a stáb, a vezetőség, mindenki kiváló munkát végzett. Nagy siker az együttesnek a harmadik hely elcsípése – mondta a szakvezető

Dárdai tündöklése

Ennyire közel az utóbbi selejtezőkön egyszer sem voltunk a kijutáshoz.  Ez persze Dárdai Pál érdeme, aki felismerte, vagy alkalmazta Dr. Csanádi Árpád 1978-ban megjelent futball-trilógiájának alaptézisét: a csapat taktikáját a játékosok technikai tudása határozza meg. Ennek szellemében Dárdai a védekezést rakta össze, mert az az egyszerűbb, kivitelezhetőbb feladat.

És láss csodát, működött az elképzelés. A játékos elkezdett hinni magában, a szurkoló abban a csapatban, amely korábban csalódást csalódásra halmozott, abban a csapatban mely többször az utolsó másodpercekben vesztette el a mérkőzéseket vagy csak egyszerűen 8-1-re kapott ki.

dárdai pál (dárdai pál)
Fotó: MTI

Dárdai sikertörténetét Michael Preetz, a Hertha BSC vezérigazgatója törte meg, aki elutasította az MLSZ kérelmét, miszerint Dárdai kettős terhelés alatt, a válogatottnál és a Herthánál is dolgozzon. Július 20-án derült ki, hogy Bernd Storck lesz az új tréner, akit az MLSZ-sportigazgatónak szerződtetett, de hamarjában az U21-es, majd a felnőtt válogatott élén találta magát.

Az új kapitány kijelentette, a Dárdai-féle filozófiát folytatja.

Ha a bizalmi indexe nem is volt akkora, mint elődjéé, azért a játékosok beálltak a sorba, se a sajtó, se a közvélemény nem kezdte ki. Ellenben négy meccs után elmondható, összességében csalódást keltett. Elsősorban azért, mert a Magyarország-Románia meccsen eleve döntetlenre játszott, ami meg is lett, 0-0-t sikerült elérni, míg a következő mérkőzésén az északírek ellen ugyan megszereztük a vezetést, de nem sikerült az utolsó tíz percre egy kapkodó U17-es, a labdát össze-vissza rugdosó csapat szintjére süllyedő válogatottra hatnia, rendet teremtenie a fejekben. Így Belfastban az utolsó pillanatokban buktunk két pontot.

Nagyon jól védekeztünk, fegyelmezettek voltunk, és abból indultunk előre.

Ezt már azt követően mondta, hogy Feröer ellen 19-re lapot húzott és huszáros második félidővel megnyerte a meccset, de ezután Görögország ellen a támadó taktikával már megbukott. Míg a Dárdai által felépített védekező játékkal nyolc meccses veretlenségi szériája volt a válogatottnak és a kontráknak, pont- és szabadrúgásoknak köszönhetően csak kicsikartunk az egy-egy gólos győzelmeket, addig a csoportunk utolsó helyezettje ellen kaptunk négy gólt. Pedig a görögök korábbi selejtezős meccseiken csak hármat szereztek összesen.

bernd storck (Array)
Fotó: Europress fotóügynökség

Storck elmondása szerint a játékosok fáradtak voltak, ezért nem ment a játék, sokat kivett belőlük a Feröer elleni meccs.

Ez mind szép és jó kifogás, de az Eb-n háromnaponta lesz mérkőzésünk jövőre, hogy fogunk vajon ott teljesíteni, ha kijutunk? Hogy pozitívumokat is említsek, Storck remekül beépítette a játékba Nagy Ádámot a középpályán, aki Gerával tökéletesen összhangban működött, és Kalmár Zsoltnak is lehetőséget adott, aki eddig nem reménykeltően futballozott a nemzeti színekben.

Amennyiben ma este kijutunk az Európa-bajnokságra a korábbi sérelmeket, a tízmilló futballedző országának egyik lakosának – mint én is – kritikáit el kell felejteni, mindenki örülhet, hisz, ha gyenge játékkal is de továbbjutottunk, történelmi sikert érve el. És akkor már kit érdekel, hogy úgy váltottunk repülőjegyet Franciaországba, hogy nem rajtunk múlott.

Addig is szurkoljunk együtt Lettországnak!

Bokor Gábor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik