Foci

Egyre jobban bonyolódik a helyzet a FIFA körül

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) tárgyal a következő elnök megválasztásának időpontjáról, és elképzelhető, hogy az később lesz az eredetileg kiírt időpontnál. A szavazást eredetileg a február 26-i, rendkívüli kongresszuson tartották volna, ám a szervezet etikai bizottsága csütörtökön 90 napra felfüggesztette tisztségéből Joseph Blattert, a FIFA elnökét, valamint Michel Platinit, az európai szövetség (UEFA) vezetőjét, FIFA-alelnököt.

A halasztásról a szervezet végrehajtó bizottsága dönthet, amelynek német tagja, Wolfgang Niersbach néhány órával a Blatterékat sújtó ítélet után a bizottság mihamarabbi összehívását kezdeményezte, s egyetértett vele Szalman bin Ebrahim al-Kalifa sejk FIFA-alelnök, az ázsiai szövetség vezetője is.

A FIFA egyik szóvivője pénteken azt közölte, hogy a tagok a jövő héten egyeztetnek a szövetség elnöki tisztségét ideiglenesen ellátó Issa Hayatouval, s akkor döntik el, hogy a végrehajtó bizottságnak szüksége van-e rendkívüli ülésre a soron következő, decemberi rendes ülése előtt.

Az angol szövetég (FA) – egyeztetve az UEFA 54 tagszervezetével – a FIFA elnökválasztó közgyűléséről tárgyal, egyben arra kéri a nemzetközi szövetséget, hogy tartsanak rendkívüli tanácskozást az ügyben.

A 79 éves Joseph Blattert – aki 17 éve áll a FIFA élén – két hete a svájci szövetségi rendőrség korrupció gyanújával hallgatta ki, néhány nappal később pedig napvilágot látott a sajtóhír, miszerint a játékosként háromszoros aranylabdás Platinivel szemben is nyomoz a svájci államügyészség. A vizsgálat azzal összefüggésben indult, hogy Platini kétmillió svájci frankot kapott Blattertől 2011 februárjában. A FIFA-elnök utóbb értékének megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet – mint mondta – tanácsadóként kapott Platini. Az UEFA-elnök úgy kommentálta a kifizetést, hogy 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért kapta meg késedelmesen a neki járó pénzt, annak idején teljes munkaidős tevékenységet végzett a FIFA-nál, s eleve tisztában volt azzal, hogy a neki járó teljes összeget csak később kapja majd meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik