Foci

BL: Kassai előtt leborult a német világbajnok

A legmagasabban jegyzett magyar játékvezető összesen öt sárga lapot osztott ki - mindegyik jogos volt - és egy tizenegyest ítélt meg szerda este.

Sokan, sokszor bírálják itthon a játékvezetőket, így Kassai Viktort is egy-egy NB1-es mérkőzést követően. Okkal. Valahogy másképp bíráskodnak külföldön, mint itthon. Többnyire jobban.

A magyar sztárbírót szerda este Manchesterbe vezényelte az UEFA, ahol a United a Wolfsburgot fogadta (2-1) a BL 2. csoportkörében. Meglehet, azért van könnyebb dolguk a játékvezetőinknek a magasan jegyzett külhoni tornákon, mert arrafelé a futballisták nem egymás faragásával, a játék edzői utasításra történő tördelésével vannak elfoglalva – sok helyen itthon ezt tanulják gyerekkortól… -, hanem futballoznak.

Így azokat a kirívó eseteket, amikor nem a labda megszerzése a kifejezett cél, vagy elkésik a játékos egy-egy szerelési kísérlet alkalmával, egyszerűbb kiszúrni, jobban, következetesebben lehet bíráskodni.

Europress
De mit csinál Bastian Schweinsteiger? Imádkozik? á, dehogy, Hitetlenkedik Fotó: europress

Kassai az első félidő hajrájában remekül vette észre például, amint Bastian Schweinsteiger, a Manchester német középpályása saját térfelének közepén elkésve, lábat találva próbálta megakadályozni a wolfsburgi támadásvezetést. Ígéretesen induló akciót akadályozott meg ezzel.

Bár a labda a német csapatnál maradt, de később, amikor a 41. percben megállt a játék, kiosztotta a jogos sárgát. Schweinsteiger teátrálisan hitetlenkedett egy sort, de ez nem hatotta meg a magyar játékvezetőt.

Ez volt a a mérkőzésen a harmadik sárga. A BL-meccshez képest elég magas, összesen 29 szabálytalanságot hozó találkozón ötször nyúlt a zsebébe Kassai, mindannyiszor jogosan büntetett. Meglehet, ha itthon is minden, nem labdára irányuló, hanem a támadásvezetés megállítását célzó szándékos szabálytalanságot a szabálykönyv értelmében honorálna, értsd sárgával jutalmazná azt, akkor néhány bajnokit megfelelő számú játékos híján nem lehetne befejezni…

Holott ez a játékvezetői felfogás lenne hosszú távon a célravezető itthon is. Ettől tisztulna a magyar foci, ettől lenne folyamatosabb pulzálóbb, végső soron a közönség számára – akikről az egész szólna – szórakoztatóbb a játék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik