Foci

Erdélyi focicsapatot vásárolt a magyar kormány?

Magyarország kormánya adófizetői pénzből vásárol harmadosztályú focicsapatot Romániában. A klub ebből épít stadiont magának - állítják romániai médiumok.

Hogy mi van? Romániai harmadosztályú labdarúgó klubot vásárolt meg kormányunk? Végül is ezt állítja cikkében a Looktv.ro, és rá hivatkozva a kolozsvaros.ro, majd most már lassan minden magyar vezető hírportál.

Két éjjeli világítással rendelkező szintetikus pályát építettek nekünk. Négy millió eurós befektetésről van szó, amely infrastrukturális jellegű, elsősorban a fedett lelátó és az éjjeli világítás kiépítése a cél.
Idézi Ilyés Róbert, az FK Csíkszereda edzőjének a ProTV-s nyilatkozatából a kolozsvári lap, majd kijelenti “a magyarok a 2019-es román első osztály győzelmét tűzték ki célul. Hogy ez mennyire komolyan vehető és reális célkitűzés, azt nehéz lenne megsaccolni, ám örömmel látjuk, hogy a stadionépítésben nagy lehetőséget lát a magyar kormány a határon túl is.”

Az FK Csíkszereda az a klub, amellyel 2013. szeptember 25-én együttműködési megállapodást kötött a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia, mivel ők működtetik a Székelyföldi Labdarúgó Akadémiát is.

Hogy miért? Erről a megállapodási szerződés első pontja rendelkezik. E szerint az Orbán Viktor által alapított PFLA azért tekint partnerként az erdélyi egyletre, hogy “a labdarúgó utánpótlás minél hatékonyabban és sikeresebben tudja felkutatni a korosztályos fiatalok közül azokat a tehetségeket, akik a későbbiekben hazai és nemzetközi bajnokságokban a labdarúgás hírnevét öregbíteni tudják.”

De ami sport szempontból a lényeg, az a 8. pontban rejlik: “A 16 éves korukat betöltött játékosok, a „Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia” Kollégium és az alközpontok szakembereinek javaslata alapján, a Puskás Akadémián folytathatják tanulmányaikat és pályafutásukat. Az ő átigazolásukkor nevelési költségtérítés nem illeti meg a nevelő egyesületeket.”

Az FK Csíkszereda akadémiája Baróton, Gyergyószentmiklóson, Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Székelyudvarhelyen rendelkezik alközpontokkal, így több ezer gyermeket tanít a labdarúgás alapjaira, játszat korosztályos csapataiban.

Megpróbáltuk kideríteni, hogy ebből az elég hihetetlen történetből – Magyarország kormánya és, ha valóban ő, akkor nyilván adófizetői pénzből vásárolt harmadosztályú focicsapatot Romániában, és klub ebből épít stadiont magának – mi az igazság.

Telefonos kérdésünkre a Kormányzati Információs Központ munkatársától azt a feleletet kaptuk, hogy ha lenne birtokában már válasz, akkor azonnal mondaná, de mivel nincs, így  arra kér, hogy írjuk számára meg a konkrét kérdést és arra válaszolni tud majd. Ezt megtettük és várunk.

Ahogy Takács Bence, a PFLA kommunikációs igazgatója is délutánra ígért választ. Természetesen mindkettőt közöljük majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik