Foci

Kitört a pánik az egyik Bundesliga-csapatnál, Klopp lehet a megmentő

Soha nem fordult még elő a labdarúgó Bundesliga történetében, hogy öt fordulót követően két csapat is nullapontos legyen. Ezúttal azonban ez a helyzet, ám ami az igazán meglepő, hogy a Stuttgart mellett az előző idény bronzérmese, a Borussia Mönchengladbach jár ötből öt vereségnél – a Bajnokok Ligájában 3-0-s zakóval kezdett az együttes a Sevilla otthonában.

Szombaton a Köln elleni rangadót bukta el a Mönchengladbach, másnap pedig, miközben a játékosok lógó orral edzettek, addig egy valaki nagyon is hiányzott a pálya mellől: a vezetőedző Lucien Favre. Egyből ment a találgatás, hogy a szakember biztosan megbetegedett, ám pár órával később érkezett a hivatalos bejelentés, a svájci lemondott.

Már nem érzem, hogy én lennék a legmegfelelőbb ember a Borussia Mönchengladbach irányítására. Őszintének kell lennem nemcsak magamhoz, hanem és azokhoz is, akikkel együtt dolgozom. Meg kellett hoznom ezt a döntést a Borussia jövője érdekében.

Egyenes beszéd az 57 éves Favrétól, akinek bejelentése így is meglepetésként ért sokakat, mégiscsak négy és fél év után hagyja ott a Mönchengladbachot. Amikor érkezett, a csapat az utolsó helyen tanyázott a Bundesligában, osztályozón aztán sikerült meghosszabbítani az élvonalbeli tagságot, majd a csapat szép lassan tényező lett a német bajnokságban, az említett időszak csúcsa az előző szezonban szerzett bronz.

És most mi lesz?

Lucien Favre tehát úgy látta a legjobbnak, ha lemond, ugyanakkor erre egy helyen nem igazán számítottak: Mönchengladbachban. Egybehangzó német lapértesülések szerint a vezetőségnek

semmilyen B-terve nem volt erre az esetre.

Most kissé ötlettelenül vakargatják a fejüket, mi is legyen. Legalábbis erre enged következtetni a sportigazgató Max Eberl nyilatkozata is:

Mi még mindig teljesen meg vagyunk győződve arról, hogy Lucien a legmegfelelőbb ember arra, hogy a Borussia Mönchengladbach vezetőedzője legyen. Mind azt hittük, hogy majd közösen vészeljük át ezt a nehéz időszakot, ám egyértelmű, hogy a közös munka véget ért.

A korábbi válogatott Berti Vogts odáig ment a Rheinische Postnak nyilatkozva, hogy szerinte Favre cserbenhagyta a csapatot. Nem csoda, hogy az amerikai válogatott jelenlegi csapatmenedzsere képben van a Borussiát illetően, 1965 és 1979 között összesen 526 meccsen játszott a csapatban. Soha nem futballozott más klubban.

Hatalmas csalódás számomra ez a bejelentés. Cserbenhagyta a csapatot. Lucien Favre nemhogy megoldotta volna a problémát, hanem súlyosbította azt.

A Bundesligában most hétközi fordulót is rendeznek, így az Augsburg ellen minden bizonnyal egy házon belülről érkező beugró edző ül majd le a kispadra. A klubvezetés pedig gőzerővel dolgozik Favre utódjának megtalálásával, egy jelölt nevét pedig már be is dobta a német sajtó a köztudatba:

Jürgen Kloppét.

Vele Vogts is kiegyezne.

A Borussia az a csapat, amivel hamar látványos munkát lehetne elérni, csak fel kell rázni a fiúkat. Jürgen Klopp erre az ideális ember.

Fotó: Europress Fotóügynökség
Fotó: Europress Fotóügynökség

Klopp áprilisban jelentette be, hogy hét év után elhagyja a Borussia Dortmundot és pihenőt tart. A 48 éves tréner utolsó meccse a BVB-nél a Wolfsburg ellen 3-1-re elveszített Német Kupa-döntő volt. A nyáron több, elsősorban angol sztárcsapattal hozták hírbe, ám egyikből sem lett semmi. Nem biztos, hogy a korábbi elhatározásán ilyen gyorsan változtatna.

Rajta kívül a már visszavonult Jupp Heynckes, illetve Felix Magath, Huub Stevens és Thomas Schaaf neve is felröppent pletykaszinten.

A klubvezetés hétfőn 14 órától tart majd sajtótájékoztatót. Azután talán okosabbak leszünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik