Foci

Csányi Sándor tanulhatna a ghánai futballvezértől

Kwesi Nyantakyi olyan ötlettel állt elő a nézőszám növelésével kapcsolatban, hogy leesett az állunk. Második olvasásra viszont már nem is hangzik olyan rosszul.

A magyar labdarúgás nem éppen a legszebb napjait éli. Az ötödik kalapból besorsolt Észak-Írországot egyszer sem sikerült megvernie a válogatottnak az Eb-selejtezőn, legjobb klubcsapataink augusztus végére már nem érdekeltek az európai kupákban.

Az elmúlt két évtizedben folyamatosan csökkent az NB I átlagnézőszáma. A lelátón balhéztak az utlrák, csökkent a színvonal. A Magyar Labdarúgó Szövetség próbálkozik ennek a tendenciának a megszüntetésével, megfordításával. Két éve  bevezette a szurkolói kártyát, egy éve kötelezővé tette, ami miatt a maradék ultracsoportok is országos sztrájkot hirdettek. Az előírás egy évet élt meg, az idei szezontól már opcionális, a klubok kezébe adta az MLSZ a használat eldöntésének jogát.

Csanyi-Sandor(1)(960x640).jpg (Array)
Fotó: MTI

Idén már csak 12 csapattal rajtolt el az OTP Bank Liga, az összecsapásokat pedig kizárólag az M4 közvetíti. Az MLSZ más újdonsággal is próbálkozik ebben a szezonban, alig közvetít mérkőzéseket az élvonalból – holott tavaly szinte az összeset lehetett nézni a televízió képernyőin -, hátha így többen felállnak majd a kényelmes karosszékből és szépen kisétálnak csúcsfocit nézni a stadionokba. Ez és a kártya opcionális használata annyit segített, hogy most fordulónként hat meccsen vannak annyian, mint a tavalyi évadban nyolc mérkőzésen.

Ghánában hasonló a probléma, a helyi bajnokikat kevés ember látogatja, inkább nézik a Premier League-t a tv-ben vagy szunnyadnak a pihe-puha ágyikóban.

Fotó: Europress fotóügynökség
Fotó: Europress fotóügynökség

Kwesi Nyantakyi, a Ghánai Labdarúgó Szövetség elnöke fiatalként bokszoló volt, majd ügyvédként diplomázott, végül valamilyen oknál fogva a focinál kötött ki, mint vezető. 2005 óta ő a góré, pedig már többször megvádolták őt a barátságos meccsek eladásáért. Mindent tagadott, meg is úszta. 2012-ben a 32. legbefolyásosabb ember volt az országban.

2015 kora őszén pedig egy olyan ötlet pattant ki a fejéből, ami még soha senkinek. Véleménye jelenleg egy dolog segíthet csalógatóvá tenni a bajnoki mérkőzéseket.

Ha megtöltik a stadionokat szexi hölgyekkel.

“Sokszor említettem már a kollégáknak ezt az elképzelésem. Muszáj csinos csajokat a lelátóra ültetnünk, hogy kövessék őket a férfiak is. A legtöbb férfi olyan, hogyha ezt az elképzelést meghallaná, azonnal a focipályák felé venné az irányt” – beszélt Nyatakyi.

“Emlékszem, néhány évvel ezelőtt kipróbáltuk. Szexi lányokat hívtunk el egy összecsapásra, a szurkolók pedig hirtelen megőrültek, mindenki ujjongott. Szuper volt a hangulat.”

Az biztos, hogy egy kicsit szakmaiatlan koncepcióról van szó, de ha azt vesszük, minden bizonnyal hatásos lehet. Nem erőltetett, spontán, szórakoztató és senkinek sem bántó. Nálunk meg pláne eredményes lenne, mert mint tudjuk, a magyar lányok a legszebbek.

Nyatakyi arról nem ejtett szót, hogy csődítené a nézőtérre a fiatalasszonyokat, viszont nem kételkedem, hogy már ez is kialakult a fejében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik