Foci

A horvát szövetség nem tökölt: két rossz meccs után kirúgták a kapitányt

A horvát labdarúgó-válogatott számára fantasztikusan indult az Európa-bajnoki selejtezősorozat: hozták a kötelező győzelmet Málta, Bulgária és Azerbajdzsán ellen (utóbbit 6-0-ra ütötték ki), majd pontot raboltak a csoportrivális olaszok otthonából.

Az olaszországi meccs miatt aztán megbüntette őket az UEFA, a szurkolók rasszista megnyilvánulásainak következménye egy levont pont, két zárt kapus mérkőzés, valamint 100 ezer eurós bír4ság lett. Ezt a csapat egy Norvégia elleni 5-1-es győzelemmel igyekezett feledtetni, majd jött egy újabb döntetlen Olaszország ellen.

Hat forduló után a H csoport élén tanyáztak, de jött két pocsék eredmény. Előbb Bakuban hagyott ott két pontot Niko Kovac együttese, majd vasárnap Norvégiában hasalt el Horvátország (2-0-ra kaptak ki), az olaszok és a norvégok is megelőzték őket, jelenleg csak a pótselejtezőt érő harmadik helyen tanyázik a válogatott.

Nem is nézték ezt tétlenül a vezetők, a horvát legenda, a szövetséget jelenleg vezető Davor Suker kedden jelentette be, hogy menesztették Niko Kovacot.

„Sokáig vezettük a selejtezőcsoportunkat, most pedig a harmadik helyen találtuk magunkat. A játékosaink a világ legjobb csapataiban játszanak, a válogatottban mégsem nyújtották azt, amire képesek. Már Azerbajdzsán elleni mérkőzést követően is megléphettük volna ezt, de Kovac megkapta az esélyt, hogy Oslóban bizonyítson. Miután ismét kikaptunk, felhívtam és közöltem vele a döntésemet, ő pedig úriemberként elfogadta azt” – vázolta fel a történteket Suker, aki hozzátette: a horvát szövetség nem dúskál az anyagiakban, így az szinte biztosra vehető, hogy hazai szakember lesz az utód.

Fotó: Europress Fotóügynökség
Modric és a többiek nem remekeltek a válogatottban az utóbbi időben Fotó: Europress Fotóügynökség

Ugyan neveket egyelőre nem mondott, a hírről beszámoló Vecernji list szerint a Dinamo Zagrebet irányító Ante Cacic a legesélyesebb arra, hogy leüljön a válogatott kispadjára. Ő szűkszavúan reagált erre:

„Olvastam én is az újságokat. Annyit mondhatok, ha tényleg komolyan felmerült a nevem, az büszkeséggel tölt el.”

A 43 éves Niko Kovac 2013 októberében lett szövetségi kapitány, az ő irányításával harcolta ki a válogatott a világbajnoki részvételt az Izland elleni pótselejtezőben. A horvátok végül nem jutottak tovább a csoportjukból a brazíliai vb-n. Kovac a nemzeti együttessel 19 mérkőzésből tízet megnyert, ötször játszott döntetlent és négyszer kikapott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik