Foci

Itt egy érdekes kimutatás a magyar futballszakma tejesítményéről

Az alábbi futballtérképet a geolic.net tette közzé és az látszik rajta, hogy mely európai országok, hány játékosa játszott eddig a Bajnokok Ligája 1993-as indulása óta valamelyik döntőben. Magyarországot ne keressék rajta. Mi a szürke állományban vagyunk. Ott, akik még nem tudnak BL-döntős futballistát felmutatni. Rajtunk kívül Szlovákia, Moldova, Albánia, Izland és a balti államok mondhatják ezt el magukról.

 

A világ összes országát figyelembe véve eddig 48 különböző nemzet adott Bl-döntős futballistát. Latin-amerikai, afrikai országok, Ausztrália és Dél-Korea mellett jobbára európai országokkal van tele a lista, amelyből áttételesen lehet következtetni egy-egy ország játékosképzésének minőségére.

Nem akarunk a spanyol, a német, vagy a brazil játékosképzéssel példálózni, mert a maga nemében mindegyik más és más miatt van jelentős előnyben a magyar futballképzéssel szemben. Viszont a horvát edzőknek tizenegy csúcsinőségű játékost sikerült felnevelniük, olyat, akik BL-döntőben vehettek részt. A magyar edzőknek egyet sem.

Gera Zoltán az egyetlen magyar, aki az elmúlt két évtizedben európai kupadöntőben vehetett részt. Ő a Fulhammel az Európa Liga 2009-10-es kiírásában jutott fináléba, ahol az Atlético Madrid 2-1-re legyőzte az angol klubot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik