Foci

Egy cipőben járunk a románokkal

“Klubcsapataink kiestek az európai kupákból, a hazai bajnokság színvonala egyre alacsonyabb, folyamatosan csökken a merítési lehetőség. Régebben nagy európai klubokban játszottak játékosaink, most pedig kiscsapatokban tartalékok. Ennek ellenére bizakodó vagyok.” Az alábbi mondatfüzér Anghel Iordanescu, román szövetségi kapitány száját hagyta el és a keddi Nemzeti Sportban olvasható.

 Anghel Iordanescu 65 éves, tapasztalt edző, tudja mit beszél
Fotó: europress 

De akár Bernd Storck, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya is nyilatkozhatott volna így. Nézzük magyar szempontból miként néz ki mindez.

Kupacsapataink elvéreztek. Bár hét forduló után kicsit korai leszögezni, mindenesetre számunkra úgy tűnik, az NB1 színvonala a tizenkét csapatos lebonyolítási rendszernek, a jobb játékosok koncentrációjának köszönhetően enyhe emelkedést mutat. Játékosaink soha nem játszottak nagy európai klubokban – utoljára talán Puskásék -, de jelen állás szerint európai TOP-bajnokságban sem. Maximum lelátón ülnek.

A legutóbbi, júniusban finnek ellen sikeresen megvívott (0-1) Eb-selejtezőnKirály Gábor – Fiola Attila, Lang Ádám, Juhász Roland, Kádár Tamás – Stieber Zoltán, Gera Zoltán, Tőzsér Dániel, Dzsudzsák Balázs (Simon Ádám, 87.) – Priskin Tamás (Németh Krisztián, a szünetben), Szalai Ádám (Nikolics Nemanja, 77.) összeállításban lépett pályára a magyar válogatott.

Közülük Király rendszeresen és remek formában véd a Haladásban. Fiola rendre kezdő a PFLA-ban, de Lang Ádám, bár Juhász sérülése miatt van 4-5 meccs a lábában, kiszorulni látszik a harmatgyenge formát mutató Videotonból is. Juhász sérülése után két tétmeccsel hangolt a románok ellen, míg Kádár Tamás ugyan pályára lép a Lech Poznanban, de a helyi média kikezdte, az ő helyezkedési hibáira fogja a gyengébb szereplést. Edzője a hétvégén a 60. percben lecserélte, márpedig az belső védőnél nem jelent jót.

A kulcsfontosságú középpályán a leggyatrább a helyzetünk. Stieber tavasz óta tétmeccsen még egy percet sem játszott Hamburgban, ellenben Gera remekül teljesít a Fradiban. Tőzsér eddig egyedül edzett, három napja van csapata, de még edzőmeccs sincs a lábában, Dzsudzsák csupán két tétmeccsel tart előrébb a Bursasporban.

A támadóink közül Priskin rendszerint kezdő a Slovanban, még nemzetközi kupameccset is játszott, Németh Krisztián bombaformát mutat a Kansasban, Szalainak a lelátón szorított helyet edzője, míg Nikolics vezeti a lengyel góllövőlistát.

Vegyes a kép. Csatár poszton állunk a legjobban, de a játék képét meghatározó középpályán, ahol talán a románok a legerősebbek, meglehetősen csehül állunk, ott a legszűkösebb Bernd Sorck merítési lehetősége.

Emlékeztetőül, Egervári Sándor a 2013-as, kiütéses vereséggel (3-0) végződő román-magyar után épp arra hivatkozott, hogy a kulcsjátékosaink csapat nélkül álltak épp szeptember elején, vagy ha volt is nekik, nem játszottak. Épp, mint most. Juhász, Stieber, Tőzsér, Dzsudzsák, Szalai nyugodtan nevezhető a magyar válogatott kulcsjátékosának, ergo jelen állás szerint a finnek ellen pályára lépő válogatott középső tengelyének nincs vagy alig van meccs a lábában. 

A helyzet annyiban jobb a 2013-as bukaresti sokknál, hogy most a román kapitány is épp ilyen problémákra világít rá. Ilyen szempontból tehát döntetlen az állás, ebben bízhatunk, meg a hazai pályában.

Utoljára 34 éve, 1981. május 13-án győztük le Romániát (1-0). Vajon lesz-e most Fazekas Lacink?

 

A román és a magyar keret:

Magyarország – Románia
Budapest, Groupama Aréna, 2015.09.04., péntek 20,45 

A román válogatott:
kapusok:Ciprian Tatarusanu (Fiorentina), Costel Pantilimon (Sunderland), Silviu Lung jr. (Astra Giurgiu)
védők: Alexandru Matel (Dinamo Zagreb), Vlad Chiriches (Napoli), Dragos Grigore (Al-Szailija), Cosmin Moti (Ludogorec), Dorin Goian (Aszterasz), Iasmin Latovlevici (Genclerbirligi), Razvan Rat (Rayo Vallecano), Steliano Filip (Dinamo Bucuresti), Paul Papp (Steaua Bucuresti)
középpályások: Andrei Prepelita (Ludogorec), Mihai Pintilii (Hapoel Tel-Aviv), Ovidiu Hoban (Hapoel Beer Sheva), Lucian Sanmartean (Al-Ittihad), Gabriel Torje (Osmanlispor), Alexandru Maxim (VfB Stuttgart), Adrian Popa (Steaua Bucuresti), Alexandru Chipciu (Steaua Bucuresti)
csatárok: Florin Andone (Cordoba), Claudiu Keserű (Ludogorec), Denis Alibec (Astra Giurgiu), Constantin Budescu (Astra Giurgiu)

A magyar válogatott:
Kapusok: Király Gábor (Haladás), Bogdán Ádám (Liverpool), Dibusz Dénes (Ferencváros)
Védők: Fiola Attila (Puskás Akadémia), Botka Endre (Budapest Honvéd), Juhász Roland (Videoton FC), Vanczák Vilmos (Sion), Lang Ádám (Videoton FC), Kádár Tamás (Lech Poznan), Guzmics Richárd (Wisla Kraków), Leandro (Ferencváros), Bosnjak Predrag (Haladás)
Középpályások: Elek Ákos (Csangcsun Jataj), Nagy Ádám (Ferencváros), Tőzsér Dániel, Bódi Ádám (DVSC-Teva), Gera Zoltán (Ferencváros), Kalmár Zsolt (RB Leipzig)
Támadók: Stieber Zoltán (Hamburger SV), Lovrencsics Gergő (Lech Poznan), Nikolics Nemanja, (Legia Warsawa), Szalai Ádám (Hoffenheim), Priskin Tamás (Slovan Bratislava), Dzsudzsák Balázs (Bursaspor), Németh Krisztián (Sporting Kansas City) 

Eb 2016, Sselejtező,
az F-csoport állása
             
1. Románia 6 4 2 7–1 6 14
2. Észak-Írország 6 4 1 1 8–4 4 13
3. MAGYARORSZÁG 6 3 2 1 5–3 2 11
4. Feröer 6 2 4 4–8 –4 6
5. Finnország 6 1 1 4 5–8 –3 4
6. Görögország 6 2 4 2–7 –5 2

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik