Foci

Orosz Pál: Kubatov nélkül ma nem itt tartana a Fradi

orosz pál (Array)
orosz pál (Array)

Orosz Pál szerint azok a szurkolók, akik valóban szeretik a Ferencvárost és megtehetik, azok bemennek a stadionba és drukkolnak a csapatnak, amelynek most különösen nagy szüksége van a támogatásra ahhoz, hogy megvalósítsa hosszú távú terveit.

Az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek adott szombati interjújában többek között arról is beszélt, hogy csütörtökön, a bosnyák Zeljeznicar otthonában elszenvedett 2-0-s Európa Liga-selejtezős vereség során – amelyet követően 3-0-s összesítéssel búcsúzott a magyar együttes – munkássága elmúlt négy és fél évének egyik “legszánalmasabb másfél óráját élte át”.

“A vezetőknek fenntartott részben nagy tisztelettel fogadtak bennünket, én még az itthoni vereség után is szinte biztos voltam a továbbjutásunkban, ugyanis reálisan nézve a Ferencvárost jobb játékosok alkotják, komolyabb anyagi és sportszakmai háttérrel dolgozik. Ők sem titkolták, hogy mi vagyunk az esélyesebbek, mégis a végén 2-0-nál egy-két gúnyos mosolyt is láttam” – mondta a sportvezető, aki szerint ugyanakkor nem szabad elfejteni, hogy bár hatalmas csalódás a kiesés, még mindig az építkezési fázisban vannak. 

 Fotó: MTI

“Sajnos, ilyen pofonok előfordulnak, ez olyan, mint amikor az ember épít egy házat, leesik egy tégla, de felveszi és visszateszi. Természetesen tudjuk, hogy csalódást okoztunk sok szurkolónknak, de ez a csapat megérdemli, hogy kiálljanak érte. A csütörtöki kudarc is azt mutatja, van még min dolgoznunk” – fogalmazott.

Orosz Pál cáfolta a sajtóban megjelent híreket, amelyek szerint egy szurkolói csoportot a magyar klub döntése miatt nem engedtek be a szarajevói stadionba. A mintegy 250 fős tábor – amely a hazai találkozókat a vénaszkenner bevezetése óta bojkottálja, így nincs regisztrálva az egyesületnél – a csoport honlapjának beszámolója szerint a Ferencváros jegyvásárlási rendszerét megkerülve egy hazai szektorba vásárolt belépőket, azonban állításuk szerint Szarajevóban a stadionba már nem jutottak be, mivel az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) illetékese nem vállalta ezt a kockázatot. Ugyanakkor – ahogyan cikkük fogalmaz – a Ferencváros vezetőire bízta a döntést, akik állítólag ehhez nem járultak hozzá. 

“A Ferencváros előre külön felhívta a szurkolók figyelmét, hogy ne induljanak el a vendégszektorba szóló érvényes jegy nélkül, mert előfordulhat, hogy nem engedik be őket. A közlemény szándékosan fogalmazott feltételes módban, jót akartunk, azt tudtuk előre, hogy a döntés nem a Fradi kezében van, sosem volt abban, csak szerettük volna jelezni, feleslegesen senki ne induljon útnak, ne kockáztasson” – mondta Orosz Pál, aki nemleges választ adott arra a kérdésre, valóban volt-e megkeresés az UEFA részéről, hogy hozzájárulnak-e a csoport beengedéséhez. 

“Az UEFA ellenőre látott veszélyforrást a szurkolók keveredésében. Az FTC-nek a legfontosabb a saját szurkolóinak a biztonsága, minden mérkőzésen, legyen szó hazai vagy idegenbeli találkozóról, ezt tartjuk szem előtt, szakembereink ennek szellemében végzik dolgukat” – szögezte le.

 Fotó: MTI

Orosz Pál emlékeztetett rá, az előző évben a klubot a máltai Sliema Wanderers és a horvát Rijeka elleni Európa Liga-mérkőzést követően is megbüntették, utóbbi különösen nagy bevételkiesést jelentett. A korábbi évek hasonlóan súlyos büntetései után komolyan az a veszély fenyegette a Ferencvárost, hogy az európai futball végleg kiveti magából, ami végzetes is lehet. Ezért hoztak olyan döntést, hogy a teljesen legális vénaszkenner alkalmazásával újítják meg a beléptető rendszert, illetve a regisztrálást, s csak azok vásárolhatnak belépőt a klub hazai és idegenbeli összecsapásaira, akik ennek alávetették magukat. 

“A döntés helyesnek bizonyult, több jelzés is érkezett az európai színtéren is komolyan vehető személyektől, hogy példamutatóan jár el a Fradi, s a biztonságért, a lelátói magatartásért tett lépéseinket elismerik, támogatják. Biztatnak bennünket, s már egyáltalán nem a fekete bárány szerepét osztják ránk. Ezért köszönet jár azoknak a szurkolóinknak is, akik elfogadják az új beléptetési, jegyvásárlási, mérkőzésbiztosítási intézkedéseinket. Nem akarom elkiabálni, de két EL-forduló lement úgy, hogy nem történt atrocitás, várhatóan nem kapunk semmilyen büntetést” – mondta Orosz Pál. A vezérigazgató hozzátette: jelenleg több mint 65 ezer ferencvárosi szurkoló rendelkezik azzal a kártyával, amelyet a regisztrációt követően kapnak a drukkerek, ráadásul ezek a drukkerek számos kedvezményhez is jutnak ezáltal.

“Ha valaki szereti a Ferencvárost és megteheti, az bejön és szurkol a csapatnak, de akkor is alá kell vetnie magát a regisztrációnak. Utána felőlem akár engem is szidhat a stadionban. Van egy olyan szűk réteg, amely kifejezetten a jelenlegi vezetés ellen van, de azt nekik is látni kell, hogy ha Kubatov Gábor elnök nem lenne, akkor ma nem itt tartana a Ferencváros” – hangsúlyozta Orosz Pál, majd így folytatta:

“Egy kis józanságot kérünk, ez a csapat az előző szezonban a klub elmúlt évtizedének legjobb szezonját produkálta, ezen a két meccsen elbuktunk, de pont ez az, ami visszaigazolást ad, hogy keményen dolgozni kell tovább. És ugye azt senki nem hiszi komolyan, hogy az elnöknek kell gólt is rúgnia. Az ő feladata a körülmények megteremtése, márpedig Magyarországon pillanatnyilag itt a Ferencvárosban vannak a legideálisabb feltételek, a játékosoknak, az edzői stábnak minden a rendelkezésére áll, az elnök elvégzi a feladatát, most a fiúkon a sor, hogy visszaszerezzék a szurkolók bizalmát.”

Orosz Pál kiemelte, hogy az új vezetés alatt épült fel a nemzetközi díjat is elnyert Groupama Aréna, teljes egészében megújult a klub népligeti utánpótlásképző bázisa, az egyesület anyagilag talpra állt, van komolyan vehető jövőképe, a labdarúgócsapat hosszú idő után ezüstérmes lett a bajnokságban, elnyerte a Magyar Kupát, valamint a Ligakupát, sőt a Szuperkupát is.

 Fotó: MTI

“Pontosan tudom, mit jelent a Ferencváros, én is a stadionban nőttem fel, de el kell fogadni, hogy a mai világ eljutott oda, hogy nem lehet olyan dolgokat csinálni a lelátón, mint mondjuk húsz évvel ezelőtt. Kimondott célunk ma már a bajnoki cím, és az, hogy öt éven belül bejussunk egy Európa Liga-csoportkörbe. Ehhez bizonyos megtisztulási fázisokon keresztül kell menni, ez is egy ilyen…” – mondta Orosz, akinek az édesapja, az olimpiai bronzérmes Orosz Pál 1952-től 1966-ig erősítette a zöld-fehéreket, többek között bajnoki címeket és Vásárvárosok Kupáját nyert a csapattal. 

A klub vezetője az interjúban kitért Dibusz Dénesre is. Az együttes válogatott kapusával kapcsolatban a napokban többször is megjelent a hír, amely szerint a Dárdai Pál irányította német Hertha BSC-hez igazolhat, azonban Orosz Pál kijelentette, a kiváló hálóőrért a berlini csapattól egyetlen ajánlat sem érkezett. 

“Dénest 2018-ig köti szerződés hozzánk, számítunk rá, a tudására” – zárta le a témát a vezérigazgató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik