Foci

Egy válogatottnál már csődöt mondott az új kapitány

bernd storck (Array)
bernd storck (Array)

Bernd Storck két éven át irányította a kazah nemzeti együttest.

Mint ismert, a német Bernd Storck váltja Dárdai Pált a magyar válogatott kispadján. Ezt hétfőn az MLSZ jelentette be hivatalo honlapján.

Egyelőre mindenki arról beszél, miért távozott a magyar szakember, helyes döntést hozott-e a Hertha BSC, de utódjáról kevesebb szó esik.

171 meccs a Bundesligában

 Fotó: kicker.de

1963 január 25-én született a Ruhr-vidéken található Herne városában, ami egész pontosan Bochum és Gelsenkirchen között helyezkedik el. Gyermekkorát a labdarúgásnak szentelte, és nem véletlen, hogy az egyik közeli város, a Bochum labdarúgócsapatánál mutatkozhatott be a Bundesligában 18 évesen.

Két esztendővel később felfigyelt rá a Borussia Dortmund, ahol hat évet húzott le, védőként hét találatot szerzett 147 élvonalbeli összecsapáson. Legnagyobb sikere az 1988-89-es szezonban elért Német Kupa-győzelem volt a sárga-feketékkel. Fiatalon, mindössze 26 esztendősen vonult vissza.

12 év másodedzőként

 Bernd Storck (balra) és Jürgen Roeber a Hertha kispadján 1999-ben
Fotó: Europress fotóügynökség 

Évekkel később kezdett csak edzői karrierbe. 1996-ban ült le másodedzőként a Hertha BSC kispadjára, később ugyanilyen pozícióban tevékenykedett a Wfl Wolfsburg, a szerb FK Partizan és a Dortmund csapatainál.

12 év kellett, mire beérett az a bizonyos gyümölcs és vezető trénerként vette át a kiesés ellen küzdő kazah Almaty-t 2008-ban és ezzel egy időben a kazah U21-es válogatottért is ő felelt. Még mindig 2008-at írtunk, amikor Arno Pijpers menesztése után átvette az akkori FIFA-világranglistán 131. felnőtt válogatottat.

Egyetlen megnyert tétmeccs a vb-selejtezőben

 Fotó: Europress fotóügynökség

Rögtön nehéz feladat várt rá, Kazahsztán ugyanis október 11-én vb-selejtezőt játszott az angolokkal, ráadásul idegenben.

“Bárki, aki a meccs lefújása után rögtön Wayne Rooney-hoz, vagy David Beckhamhez szalad, nem játszik soha többé egy percet sem” – nyilatkozott a végül 5-1-re elvesztett meccs előtt Storck.

A következő évben hat tétmérkőzésből mindössze egyet tudott behúzni a kazah csapat, Andorra vendégeként az év végén. 2009-ben a fehéroroszok kétszer is földbe tiporták őket, Anglia négyet rúgott idegenben, de az ukrán és a horvát alakulat ellen sem jött össze számukra a pontszerzés.

Utolsó előttiként zártak a vb-selejtező csoportjukban, ám mivel Storck a sorozat felénél vette át az irányítást, nem küldték még el. 

Teljes káosz az Eb-selejtezőben

 Fotó: mlsz.hu

Csakhogy indult az Eb-selejtező, ami botrányosan kezdődött Kazahsztán számára. Az első négy találkozón gólt sem rúgtak, Törökország, Belgium és Németország is idegenben verte a kelet-európai gárdát, míg az osztrákok hazai környezetben vágtak nekik kettőt.

A szövetség ezt megelégelte, s bár állítólag meg voltak elégedve a munkájával, hiszen megfiatalította a válogatottat, nem sikerült teljesíteni a kitűzött célt és megváltak tőle. Persze csodára csak kevesen képesek, az a kazah csapat jóval alulmarad például a mieink szintjétől is.

Ezt követően két évet lehúzott még az Olympiakos U21-es együttesénél, mígnem felkereste őt a Magyar Labdarúgó Szövetség, kinevezte őt sportigazgatónak, majd az U20-as válogatott kapitányának, majd a felnőtt válogatott kapitányának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik