Foci

Újabb 28 gyanús eset a FIFA-nál

FIFA (Array)
FIFA (Array)

A svájci szövetségi nyomozók további pénzmosási ügyeket derítettek fel.

A május végén, a FIFA-kongresszus előtt kirobbant korrupciós botrány miatt kezdett nyomozásba a svájci ügyészség, amely elsősorban a 2018-as orosz és a 2022-es katari futball-vb odaítélésének körülményeit vizsgálja. 

 Michael Laubernek egyre csak dagad a FIFA-dossziéja
Fotó: europress 

Michael Lauber főügyész az eddigi 53 esetet, további 28 olyan pénzmosási üggyel egészítette ki, ahol megalapozott a gyanú, így immár 81 ügyben nyomoznak a hatóságok. 

Két nappal a FIFA május végi tisztújítása előtt Zürichben hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg 47 vádpontban az amerikai igazságügyi minisztérium, egyebek között bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be.

Ugyanaznap a svájci ügyészség bejelentette, hogy büntetőeljárást indított a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokság odaítélése kapcsán. Az események hatására Sepp Blatter, négy nappal megválasztása után felajánlotta lemondását posztjáról.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik