Foci

Most épp a cseh 3. vonalhoz hasonlítják az NB1-et

kitl miklós (Array)
kitl miklós (Array)

Egy nap után küldték el a Sparta Prahanál próbálkozó kecskeméti ifjú húzóembert, a nagy tehetségnek tartott Kitl Miklóst. Lesújtó vélemény következik.

Ifjabb Laczkó Mihály közvetítette ki a 18 éves tehetséget, aki zsenge kora ellenére az OTP Bank Liga 2014/15-ös szezonjában már 29-szer lépett pályára és ezalatt négy gól lőtt és őszintén mondjuk, tényleg, de tényleg üde színfolt volt.

Kitl Miklóst sokan tehetségesnek tartját – meglehet a szimpla labdaügyesség ma már kevés?
Fotó: MTI

Ehhez képest a magyar menedzser cseh és szlovák partnere, Gálffy György a balul sikerült próbajáték után úgy nyilatkozott a szerdai Nemzeti Sportban: “Hat éve járt Magyarországon a pro licences tanfolyamokon is oktató cseh edző, Verner Licka, ő már akkor megállapította, a magyar játékosok nincsenek megfelelően felkészítve fizikailag, jó, ha a cseh haramdosztály szintjét megütik. Meg kell nézni egy cseh és egy  magyar játékos izomzatát, hamar kiderül miért erősebbek, gyorsabbak”

Ha ez nem lenne elég, a menedzser tovább forgatta a kést a magyar edzői társadalomban: “De utalhatnék a korábban Magyarországon futballozó Robert Wagnerre és Radek Sloncikra, akik azt mondták, ha hajnalig innának, és csak hatkor feküdnének le, az NB1-ben akkor is a legjobbak közé tartoznának”.

Tavaly nyáron a haladás ügyvezetője Tóth Miklós mondta azt, hogy a nyugati futballkultúrából érkezők úgy látják, az NB1 a Serie C (olasz harmadik vonal) szintjén van.

Megjegyezzük, Bernd Storck, az MLSZ német sportigazgatója, az U20-as világbajnoki keretből szintén kihagyta az NB1 ifjú felfedezettjét. Félve tesszük fel a kérdést: nem lehet, hogy a képzett külföldi szakemberek más szempontok szerint válogatnak, mint a bármilyen licencel rendelkező magyar edzők? Lehet, hogy manapság már a puszta labdaügyesség nem elegendő?

Még szerencse, hogy jövő héttől jönnek újra az EL, aztán a BL-selejtezők, így azonnal lemérhető lesz, mekkora az igazságtartalma annak az általánosításnak, amit a menedzser megfogalmazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik