Foci

Télen lesz új elnöke a FIFA-nak

FIFA (Array)
FIFA (Array)

Idén december és jövő február között kerül sor a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnökválasztására.

Ez a FIFA csütörtöki közleményéből derül ki, amely arra is kitér, hogy a végrehajtó bizottság július 20-án, Zürichben dönt a konkrét időpontról.
   
A tisztújításra azért van szükség, mert a május 29-i szavazáson újraválasztott Joseph Blatter június 2-án lemondott a posztjáról. Akkor jelezte, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, de az új vezető megválasztásáig ő látja el az elnöki teendőket.


  Fotó: Europress Fotóügynökség

A 79 éves svájci sportvezető a zürichi tisztújító kongresszus előtt kirobbant korrupciós botrány következményeként mondott le az elnöki tisztségről. A nyitónapot megelőzően, május 27-én hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg az amerikai igazságügyi minisztérium bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be.
    
Az Európai Parlament csütörtökön arra szólította fel a FIFA-t, hogy a botrány miatt azonnal váltsa le Blattert. Az állásfoglalás – amelyet mind a hét frakció elfogadott és nagy többséggel megszavazott – tartalmazza azt a javaslatot, hogy a rendkívüli közgyűlésig, az új elnök megválasztásáig átmeneti vezető kerüljön a szervezet élére. Az EP szerint a FIFA hitelessége az azonnali váltástól függ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik