Foci

Úgy hírlik, még idén lesz utódja Sepp Blatternek

FIFA (Array)
FIFA (Array)

Sajtóértesülés szerint december 16-án tartja a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) a rendkívüli, tisztújító kongresszusát.

A BBC forrás megjelölése nélkül közölte, hogy ez a legvalószínűbb időpont a közgyűlésre, melyen a 209 tagszövetség képviselői megválasztják Joseph Blatter elnök utódját. Az ülésre Zürichben kerül majd sor.

A FIFA szerdán közleményben jelezte, a végrehajtó bizottság júliusban ül össze, hogy határozzon a közgyűlés időpontjáról.

A 79 éves svájci sportvezetőt május végén választották meg ötödik alkalommal a FIFA elnökének, de négy nappal később lemondott.

A tisztújító kongresszus kezdete előtt két nappal hat FIFA-tisztségviselőt tartóztatott le a svájci rendőrség, majd 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg 47 vádpontban az amerikai igazságügyi minisztérium, egyebek között bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be. 

 

Múlt szerdán jelentette be a svájci ügyészség azt is, hogy büntetőeljárást indított a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokság odaítélése kapcsán.

Blatter azt követően mondott le, hogy kiderült, Jérome Valcke, a FIFA főtitkára is részese volt olyan átutalásoknak, amelyeknek közük lehetett a labdarúgó-vb helyszínének eldöntéséhez.

A Blatter távozásáról szóló bejelentést pozitív lépésnek nevezték a vb olyan támogatói, mint a Coca-Cola Co., a Visa Inc, az Adidas AG és az Anheuser-Busch InBev SA. A szponzorok ugyanakkor jelezték, hogy többet várnak a FIFA-tól a korrupciós botrány tisztázása érdekében.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik