Foci

U20: drámai körülmények között kapott ki a válogatott

U20-as labdarúgó válogatott (Array)
U20-as labdarúgó válogatott (Array)

Hiába játszottunk jól és vezettünk is az eredendően esélyesebbnek ítélt szerb válogatott ellen, ellenfelünk a hosszabbításban lőtt góllal egyenlített, majd a 119. percben egy öngóllal a győzelmet is megszerezte, így szomorúan hagyta el a magyar csapat a dunedini Otago Stadiont. 

 

 

Hát kiestünk. Nem sikerült a bravúr, nem tudtuk legyőzni Szerbiát még úgy sem, hogy a hosszabbítás 30 percét emberelőnyben játszottuk végig. Persze idecitálhatnánk a magyar átkot, belesírhatnánk e szösszenetbe minden negatívságunkat, mondván, vezetésünket követően a 91. és a 119. percben bekapott góllal csak mi tudunk tétmeccset veszíteni – de ez tök fölösleges.

Kalmár Zsolt (fehérben rendkívül érett játékot mutatott be, igazi vezérként mozgatta a csapatot, nem rajta múlt
Forrás: mlsz.hu

Nézzük inkább, honnan, milyen kiindulási pontról érkezett ez a válogatott az U20-as világbajnokságra. Ha összevetjük az Új-Zélandon játszó csapatot azzal, amely a hazai rendezésű U19-es Európa-bajnokságon, össznépi harag és fikázás mellett, de mégiscsak kijutott a vb-re, egy dolgot mindenképpen megállapíthatunk: az évek alatt fél tucatnyi edzőt elfogyasztó alakulat sokkal szervezettebben, tudatosabban játszott Bernd Storck keze alatt, mint eddig bármikor.

A selejtezőből való továbbjutás, ha nem is bravúr, de kiváló eredmény, mint ahogy az Észak-Korea, Brazília és Szerbia ellen mutatott játék is dícséretes. Egyedül tán Nigéria ellen ment gyengébben. Kiesés ide, vagy oda, a magyar válogatott az elmúlt hónapok alatt láthatóan előre lépett, márpedig utánpótlás korosztálytól többnyire ezt, a folyamatos fejlődést várja el az ember. Ha ez egy-egy nemzetközi tornán hangos sikerrel is párosul, az már az extra kategória, különösen magyar nemzeti tizenegy esetében.

Gratulálunk fiúk, ez tisztes helytállás volt!


 Székely többször is bravúrral hárított, rajta sem múlt
Fotó: mlsz.hu

U20-as labdarúgó világbajnokság, Új-Zéland, nyolcaddöntő:

Szerbia – Magyarország 2-1 (G.: Saponjic 90+1., ill, Mervó 57., 119. Talabér, öngól)
Játékvezető:
Antonio MATEU LAHOZ (ESP)
sárga lap:
Gajic (37., 90+2.), Zdjelar (71.), illetve Sallai (45.), Kecskés (50.), Lenzsér (82.), Osváth (109.)

Összeállítás:
Szerbia: 1 RAJKOVIĆ (GK)(C) – 2 GAJIC, 3 ANTONOV, 4 ZDJELAR, 5 VELJKOVIC – 6 BABIC, 8 MAKSIMOVIC –  18 JANKOVIC, 11 ZIVKOVIC, 16 GRUJIC – 9 MANDIC

Magyarország: 1 SZÉKELY (GK) – 2 OSVÁTH, 3 TAMÁS, 4 KECSKÉS (C), 5 LENZSÉR – 8 VIDA, 17 NAGY Á – 11 ZSÓTÉR, 13 KALMÁR, 20 SALLAI – 9 MERVÓ

116-112. perc: Öngól! Dráma a végére! A 119. percben egy szerb kontra végén Talabér becsúszva próbál menteni, de lábán felperdül a labda és Székely feje felett a kapu jobb sarkába hullik. A játékvezető lefújja a mérkőzést.

 

111-115. perc: A szerbek azért tartogatnak még egy-két kontrát, mi azonban nem nagyon tudunk mit kezdeni a bunkerfoci ellen. Egy felszabadítás után Nagy Dominik 20-ról lő, de Rajkovic véd.

106-110. perc: Elkezdődik a hosszabbítás második félideje.A szerbek a büntetőkre bazíroznak, húzzák az időt. Osváth kap sárgát lapot, mert rátart Saponjic lábára, ha továbbjutunk, ő nem játszhat a negyeddöntőben..

101-105. perc: Kalmár 22 méteres lövése megy el a jobb kapufa mellett. ége a hosszabbítás első félidejének, az állás nem változott.

96-100. perc: A szerbek visszaállnak, nehéz őket feltörni, ellenben kontrára helyezkednek be, ami ugye mindig veszélyes. Zsótér a hátára esik, nem is tudfelkelni, hosszasan ápolják. Cserénk már nincs, összefoltozzák.

A kist technikai hibáért elnézést kérjük, folytatjuk!

91-95. perc: A magyar csapat kezdi a hosszabbítást és ne feledjük, a szerbek megfogyatkozta, mivel a ráadásban Gajisot második sárga miatt kiállította a játékvezető. Pedig nem durva a meccs, eddig 12 szabálytalanságot követtek el a szerbek, mi csak 10-et.

A játékvezető lefújja a mérkőzést, jöhet a hosszabbítás!

91-93. perc: Gól! Nem bírtuk ki. Egyenlítenek a szerbek. A szögeltnél Saponjic az ötösről a rövid fölsőbe fejelt. 1–1 Eseménydús ez a hosszabbítás! Gajic visszahúzza Nagy Dominikot, így megkapja a második sárgáját. 10 ember ellen játszunk tovább.

86-90. perc: A teljes szerb csapat támadásba lendül, beszorulunk, ahogy lenni szokott ilyenkor. Zsivkovic ívelt át a bal oldalra, Gacsinovic pedig kapásból fölé lő. A bíró három percet hosszabbít, amikor újabb helyzetet úszunk meg. Szöglet.

81-85. perc: Mindent bevetünk, Lenzsér húzz vissza Zsivkovicot egy sárgáért cserébe, majd a meglóduló Kalmárt könyöklik le itt elmaradt a sárga. Zsótér vezetgeti a labdát, amjd gondol egyet és beszólózik a 16-oson belülre. Gajic, a védője jobb keze a magyar bal vállá, Zsótér ettől elesik, de Lahoz spori büntető helyett inkább felsegíti.

76-80. perc: Megkezdődik az utolsó negyed óra. A magyar csapat rendkívül fegyelmezetten játszik, tökéletesen tartják azt a taktikai alakzatot, amit előírt nekik Storck edző. Amikor sikeres a háló és labdát szerzünk, ügyesen és leginkább higgadtan próbáljuk megtartani a labdát és megjátszani a szélsőket. Egy ilyen ellentámadás végén Nagy Dominik lő 16 méterről fölé. A szerbek is ellövik az utolsó cseréjüket, Grujic helyett Gacsinovic a pályán.

71-75: Újabb magyar helyzet, ezúttal is Kalmár az előkészítő. Remek passzal ugratta ki Zsótért, aki jobbról, nagyjábó hét méterről mellé bombáz.. Utolsó cseréjét is kihasználja Storck, Tamás helyett Nagy Dominik a pályán. Egyre nagyobb a küzdelem, egyre jobban szétszakad a pálya. Ezúttal a szerbek veszélyeztetnek, de a Mandic-Székely csatát ismért a magyar kapus nyeri – felszabadítunk!

66-70: A Lipcse légiósa hozza azt az extra rutint, higgadságot eddig, ami ilyen meccseken aranyat érhet. Be is sárgítják róla Zdjelart.

61-65. perc: A szerbek megpróbálnak nyomás alá helyezni minket, de álljuk a sarat. Továbbra sem történik más, mint eddig, nagyrészt ők birtokolják a labdát, de ügyesen védekezünk és a Bundesliga 2-ben edződő Kalmár vezérletével próbálunk ellentámadásokat vezetni. 

56-60. perc: GÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓL Vezetünk kérem Szerbia ellen!!!!!!!! A szerbek hagynak ki egy ajtó ablak helyzetet – a 11-es pontról lényegében oda lőhette volna Mandic, ahova akarja – szerencsére eltöri a lasztit. Az ellentámadásból azonban Kalmár vitte be Babiccsal a nyakán a labdát a 16-oson belülre, remekül megtartotta, majd egy csellel újra a kapu felé indul. A másik belső védő is belép segíteni, de ezzel üresen hagyja Mervót. Ezt veszi észre Kalmár, aki bokából visszapasszolja a magyar centernek, aki 10 méterről a hálóba lövi a labdát!!! Ez Mervó ötödik találata!

 

Mindkét edző cserével reagál a gólra. A szerbeknél Jankovic helyett Szaponjic, nálunk Sallai helyett Forgács lép pályára.

51-55. perc: Kecskésben nyomot hagyott az előző kakaskodás Mandiccsal, “figyelmeztető jelleggel” jelleggel rácsúszik a szerb csatár lábára. Meg is kapja a sárgát. Storck érzi a két játékos párharcában rejlő veszélyt, ezért megelőzve az esetleges újabb kakaskodást és sárgát, lekapja a magyar csapat , amúgy eddig remekül játszó kapitányát. Talabér Attila érkezik a helyére.

46-50. perc: Elkezdődött a második félidő, mindjárt egy szerb helyzettel. Makszimovics balról lövi be a labdát, de  Székely kivetődve ment Zsivkovics elől. Az esetnél Kecskés és Mandic kicsit összerúgdossák egymást, a spori figyelmezteti mindkettőt.
Székely fagyasztja meg ereinkben a vért. Annyira magabiztos, hogy megenged magának egy cselt, igaz muszájból, de a passza szerbet talál, aki az üres kapu felé emel. Szerencsére a magyar kapus visszaér és lehúzza a labdát.

Félidő: Gól nem esett eddig, de tény, a szerbek enyhe mezőnyfölényben voltak és pontosabbak a támadásvezetésben. Ebből adódott számukra három komoly helyzet is, de Székely szerencsére helyén volt.  Mi nem tudjuk feltörni a zárt szerb védekezést. Ennek az lehet az oka, hogy a labdaszerzések után nem tudunk kellő sebességgel az üres területekre, vagy ha igen, akkor a passzok tévesztenek célt. Így lényegében Mervót még egy támadásnál sem sikerült helyzetbe hozni.

40-45. perc: Újra Zsótár agilis, jobbról ível középre, a védők fejjel szabadítanak fel, de pontatlanul, éppen Nagy Ádám elé. Lövése szögletre pattan. A szerbek veszélyeztetnek, de Mandic lövésénél Székely újabb bravúrt mutat be. Ez volt a harmadik szenzációs védése az Újbuda kapusának! Eztán már érdemleges nem történik, hacsak annyi nem, hogy Sallai besárgul (könyökkel torkon talál egy szerbet). Antonio Mateu Lahoz játékvezető lefújja az első félidőt.

36-40. perc: Gajic azt hiszi kézilabda meccsen van, Kalmár elől próbálja kézzel elhalászni a labdát, megkapja a sárgát. Újra a bal oldalon veszélyeztetünk, ezúttal Kalmár ad be középre, Zsótért találja meg, aki 12 méterről pont az előtte álló védőt találja telibe. Ez egészen veszélyes helyzet volt, sajnos azonban ezúttal sem derült ki, milyen kapus is valójában Rajkovic.

30-35. perc: Tamás dob be a baloldalról, nagyjából a 11-es pont magasságából. Óriásit dob a labdán, berepül egészen a büntető pontig. A kijövő Rajkovic az égbe öklözi, a labda pont Zsótér előtt landol, aki félfordulattak kapura lövi. Sajnos mellé! Felpörögnek kicsit az események, a magyar helyzetet követő ellentámadásból megint Mandic veszélyeztet, a kifutó Székely azonban újabb bravúrt mutat be.

26-30. perc: Székely bravúr!! Egy baloldali szerb beadás után a magyar védőről Zdjelar elé pattan a labda, aki nem teketóriázik, jobbal 16-ról rászúrja. A jobb felső felé tartó lasztit Székely fantasztikus vetődéssel szögletre üti.

 

Több párharcot kellene nyernünk, mert ebben erősebbnek tűnnek eddig a szerbek, talán csak ennyivel jobbak nálunk.

20-25. perc: A szerbek mintha egy fokkal pontosabbak lennének a saját támadóharmadukban, ezúttal is Székelynek kell pontosan közbeavatkoznia, a kiugratott Mandic elől szerzi meg a labdát. Mervó Bence a túloldalon eddig csak örlődik a két nagydarab belső védő között. Labdát szerzünk, Osváth vezeti a jobb szélen, befelé cselez, de lövése elhal az egyik szerb védő lábán, a labda végül Rajkovic kezében landol.

14-20. perc: A szerb védelmet a szélekről próbáljuk feltörni. Zsótér ezútta jobb szélról ad be veszélyesen, de Rajkovic lehúzza. Az ellentámadásból a szerbek veszélyeztetnek, Makszimovic ad be pontosan Mandic  fejére, de
az éles fejes szerencsére elkerüli a kapunk bal sarkát.

10-13. perc: Tamás húz el a balszélen, de a beadása kicsit hosszúra sikerül, nem talál embert. Nem sokkal később Kalmár a tizenhatos bal sarkától próbálkozik lövéssel, a labdát blokkolják, de Lenzsér elé kerül, aki 25 méterről ismétel, sikertelenül.

7-9. perc: Mezőnyjáték folyik, mindkét fél ügyel a biztonságra. Immár egyre többet járatjuk mi a labdát.

4. perc: A szerbek lépnek fel támdólag, ezzel némiképp ellentmondanak az előzetes várakozásnak, mármint az inkább védekező taktikának. Igaz, még maga Bernd Storck is elismerte, nem mi vagyunk az esélyesei a találkozónak, de azért “küzdünk, mint a gepárd.”

1. perc: Elkezdődött a meccs, a magyarok ezúttal fehérben, a szerbek tiszta pirosban. Érdekesség, hogy a stadion teljesen fedett, visszhangzik is rendesen. A szerbek valamennyi selejtező mérkőzésüket itt játszották, talán ez némi előnyt jelent nekik. Bernd Storck két helyen változtatott a Nigéria elleni meccshez képest, bekerült a kezdőbe Sallai és Nagy Ádám.

Előzetes: A magyar válogatott Észak-Korea magabiztos legyőzésével (5-1), a brazilok elleni drámai vereséggel (1-2) és Nigéria elleni 2-0-ás zakóval a négy legjobb csoport harmadik egyikeként jutott tovább. Bánkódhatnánk azon, hogy nem sikerült megszorítani, legyőzni Nigériát, de tán így még jobb is. Ha nyerünk, Németország legjobbjaival kellene meccselnünk a negyeddöntőért. Szerbia sem lesz semmi, de a németek talán még náluk is nehezebb ellenfél lett volna.

Déli szomszédaink kiválóan védekeznek, mindössze egy gólt kaptak a selejtezőkben. A pályán újra ott van a brazilok elleni kiállítás miatt eltiltott Tamás Krisztián is. A magyar érdekeltségű találkozó győztese az USA–Kolumbia összecsapás továbbjutójával találkozik a negyeddöntőben Aucklandben. Élő szöveges közvetítésünket hamarosan megkezdjuk, jó szurkolást!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik