Foci

Allegri: Hogyan állítjuk meg a Barcelonát?

Massimiliano Allegri (Array)
Massimiliano Allegri (Array)

A Juventus vezetőedzője inkább azon gondolkodik, hogyan fog az ő csapata gólt szerezni. A Barca megpróbálja kizárni a külső körülményeket.

Szombaton este Berlinben rendezik a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjét, a Barcelona és a Juventus is nyolcadik fináléjára készül a legrangosabb európai kupasorozatában. A tét amúgy is hatalmas, de külön pikantériát a mérkőzésnek, hogy a győztes lesz a nyolcadik klub, amelyik triplázni tud egy szezonon belül – a spanyol és az olasz együttes is megnyerte hazája bajnokságát és a hazai kupát.

A katalánok hiánytalan kerettel várják a 20.45-kor kezdődő berlini döntőt, egyedül Andrés Iniesta játéka vált kérdésessé az Athletic Bilbao elleni kupadöntőn összeszedett kisebb vádlisérülése miatt. Ám mint a világ- és kétszeres Európa-bajnok középpályás elmondta, „meg sem fordult a fejemben, hogy nem játszhatok”.


Fotó: Europress Fotóügynökség

„A középpályán dőlhetnek el a dolgok – mondta a találkozót felvezető pénteki sajtótájékoztatóján Luis Enrique. – Mi arra készülünk, hogy a saját játékunkat fogjuk játszani: labdabirtoklásra törekszünk, nyomás alatt akarjuk tartani a kaput és szeretnénk elérni, hogy ellenfelünknek minél kevesebb helyzete legyen. Rengeteg gólt szereztünk már eddig a BL-ben, de tudjuk, hogy a döntő más kávéház, nagy a feszültség, amit megpróbálunk kizárni. Ilyenkor az is természetes, hogy mindenki a csatárokról beszél. Bízom benne, hogy nyíltsisakos küzdelem lesz és akkor tényleg a jobbik csapat fog nyerni. Spanyolország és Olaszország bajnoka találkozik, biztosan szórakoztató mérkőzés lesz.”

A Juventusnál lesz nagy hiányzó: a szintén vádliproblémával küzdő Giorgio Chiellinire nem számíthatnak a torinóiak. Ez nagy érvágás a Juventusnak, mivel Chiellinire fontos szerep hárult volna a szezonban eddig 120 gólt szerző Lionel Messi, Luís Suárez, Neymar trió megfékezésében. A védő a szerdai edzésen sérült meg, s a csütörtöki vizsgálatokon kiderült, hogy húzódás van a bal lábában, így nem léphet pályára szombaton.


Fotó: Europress Fotóügynökség

„Úgy kezdtük a szezont, hogy be akarunk junti a negyeddöntőbe, ehhez képest a fináléban vagyunk és már meg akarjuk nyerni a sorozatot. Ehhez ugyanakkor még meg kell tenni a végső lépést, ami nem lesz egyszerű – mondta Massimiliano Allegri, a Juve trénere. – Az elődöntők óta ugyanaz a kérdés: hogyan állítjuk meg a Messi, Suárez, Neymar triót? Fegyelmezetten kell játszanunk, ugyanakkor nem a döntetlenre kell hajtanunk, azaz gólt kell szereznünk. Hogyan állítjuk meg a Barcelonát? Számunkra inkább az a fontos, hogyan lövünk gólt. Végig nagyon koncentráltan kell futballoznunk és a magunk javára fordítani a dolgokat. És mint minden BL-döntőben, szükségünk lesz némi szerencsére is.”

A Barcelona és a Juventus korábban két alkalommal találkozott egymással a legrangosabb európai kupasorozatban: az 1986-os negyeddöntőben hazai pályán 1-0-ra nyert a Barcelona, majd a torinói visszavágón kiharcolt 1-1-es döntetlennel továbbjutott. 2003-ban szintén a negyeddöntőben hozta össze a sors a feleket: Torinóban 1-1-es döntetlen született, majd a rendes játékidőt követően a Camp Nouban is ezt mutatta az eredményjelző, míg nem a 114. percben Marcelo Zalayeta megszerezte a Zebrák továbbjutást érő találatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik