Foci

A BL-döntő érdekességei

Lionel Messi történelmet írhat, a Juventus negatív csúcsot állíthat fel, Xavi pedig már most rekorder Bajnokok Ligájában.

– A berlini győztes a nyolcadik csapat lesz a futballtörténelemben, amely triplázni tud, azaz hazája bajnoksága és a kupagyőzelem mellett a Bajnokok Ligájában, vagy elődjében, a BEK-ben is diadalmaskodik. Ez először az 1966/67-es idényben a skót Celtic Glasgow-nak sikerült, legutóbb pedig 2013-ban a Bayern München hajtotta végre a bravúrt.

– Mindkét gárda nyolcadik fináléjára készül a legrangosabb európai kupában, a Barcelona korábban négyszer, míg a Juventus két alkalommal diadalmaskodott. A torinóiak öt döntőben maradtak alul, egy esetleges hatodik fiaskó negatív rekordot jelentene, a Benfica és a Bayern München szintén öt döntőt veszített el.

– A Juventusnak négy olyan futballistája van, aki más klubbal már játszott győztes Bajnokok Ligája-döntőben: Andrea Pirlo 2003-ban és 2007-ben az AC Milannal, Patrice Evra és Carlos Tévez 2008-ban a Manchester Uniteddel, Álvaro Morata pedig tavaly a Real Madriddal. Utóbbi futballista a negyedik olyan játékos lehet, aki két egymást követő szezonban két különböző klub tagjaként emeli magasba a trófeát Marcel Desailly (Olympique Marseille 1993, AC Milan 1994), Paulo Sousa (Juventus 1996, Borussia Dortmund 1997) és Samuel Eto’o (FC Barcelona 2009, Internazionale 2010) után.


A döntő otthonául szolgáló berlini stadion
Fotó: Europress Fotóügynökség

Lionel Messi lehet az első futballista, aki három BL-döntőben a kapuba talál, a négyszeres aranylabdás játékos 2009-ben és 2011-ben is gólt szerzett. A Bolha becenevű argentin futballista rendkívül termékeny a döntőkben is, ugyanis különböző sorozatok 23 fináléjában 20 gólt szerzett.

– A Lionel Messi, Luís Suárez, Neymar trió ebben a szezonban eddig 120 gólt szerzett összesen, ez világcsúcs.

– A 2011-es győztes Barcelonából még kilencen most is kerettagok: Daniel Alves, Gerard Piqué, Xavi Hernández, Andrés Iniesta, Javier Mascherano, Sergio Busquets, Pedro Rodríguez, Adriano és Lionel Messi.

– A szezon végén Barcelonából távozó Xavi 150 mérkőzésen lépett pályára a Bajnokok Ligájában, első játékosként érte el ezt a számot az elsőszámú európai kupasorozatban.

– A két csapat korábban két alkalommal találkozott egymással a legrangosabb európai kupasorozatban: az 1986-os negyeddöntőben hazai pályán 1-0-ra nyert a Barcelona, majd a torinói visszavágón kiharcolt 1-1-es döntetlennel továbbjutott. 2003-ban szintén a negyeddöntőben hozta össze a sors a feleket, Torinóban 1-1-es döntetlen született, majd a rendes játékidőt követően a Camp Nou-ban is ezt mutatta az eredményjelző, a 114. percben Marcelo Zalayeta szerezte a Zebrák továbbjutást érő találatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik