Foci

Egy fantasztikus és egy pocsék félidő után vertük Litvániát

Dárdai Pál csapatának 15 percre volt szüksége a győzelemhez.

A magyar és a litván válogatott korábban négyszer találkozott egymással: eddig három meccset a mieink nyertek, egyszer pedig döntetlenre végeztünk, így fontos volt, hogy megtartsuk ellenük a veretlenségünket.

Dárdai Pál már jó ideje a finnek elleni Eb-selejtezőnek rendelt alá mindent, így volt a pénteki esti felkészülési találkozóval is, ugynais azt már korábban elmondta, hogy a szünetben kihasználja mind a hat cseréjét, hogy tulajdonképpen két különböző összeállítást is megnézzen.

A találkozót mi kezdtük jobban, bár a litvánok nem adták könnyen magukat. A 15. percben azonban megtört a gólcsend, Stieber Zoltán egy lecsorgó labdát tekert a hálóba (1-0).

 Fotó: MTI

Alig telt el pár perc, máris megdupláztuk az előnyünket: Dzsudzsák Balázs 32 méterről eleresztett bombája utat talált a kapuba, majd a 29. percben Nikolics 18 méterről parádés mozdulattal mattolta a litván kapust.

A középkezdés után a vendégek hátra adták a labdát, Dzsudzsák pedig azonnal letámadta a védőt, a hibát pedig Priskin használta ki, így egy perc alatt kétszer is ünnepelhettünk (4-0).

A második felvonásra teljesen kicserélődött a magyar válogatott, és ez nem is tett jót a játékunknak, szinte egyetlen komoly ziccerünk sem adódott, míg Király Gábornak kétszer is komoly védést kellett bemutatnia. Végül maradt a 4-0, magabiztos győzelemmel hangoltunk a következő Eb-selejtezőre.

A magyar válogatott jövő szombaton Finnországban szerepel tétmérkőzésen.

Eredmény – felkészülési mérkőzés

Magyarország – Litvánia 4-0 (4-0)

Gólszerző: Stieber (15.), Dzsudzsák (20.), Nikolics (29.), Priskin (30.)

Magyarország: Dibusz – Szolnoki, Fiola, Lang, Forró – Stieber Z., Simon Á., Tőzsér, Dzsudzsák – Nikolics, Priskin. A padon: Király (k.), Szélesi, Leandro, Németh K., Gera, Varga R., Márkvárt, Simon K., Juhász R.

Litvánia: Klevinskas – Andriuskevicius, Klimavicius, Mikuckis, Vaitkunas – Kazlauskas, Panka, Chvedukas, Cesnauskis – Sirgedas, Matulevicius. A padon: Gertmonas (k.), Freidgeimas, Kijanskas, Baravykas, Luksa, Slivka, Spalvis, Stankevicius.

2. FÉLIDŐ

EZ A VÉGE, 4-0-RA LEGYŐZTÜK LITVÁNIÁT.

90. PERC: Remek csel után fejelhetett az egyik litván, de nem találta el a kaput. A második etapban a litvánok közelebb jártak a gólhoz.

89. PERC: Tőzsér távoli, méterekkel elrontott lövését is megtapsolta most a közönség, ilyenből sem volt sok a második 45 percben.

86. PERC: Na tessék, még egyet hárított a magyar kapus. Még a végén izgalmas lesz a hajrá.

85. PERC: Királynak lábbal kellett védeni, nem volt túl nagy helyzet, de a második félidő színvonala miatt ezt is fel kell jegyeznünk.

80. PERC: Meglepődnénk, ha az utolsó tíz percben lenne még gól. A befejezéssel vannak gondjaink, az utolsó megmozdulást valahogy mindig elrontjuk. Ráadásul hiányzik a váratlan is a játékunkból.

77. PERC: Távoli litván szabadrúgás után Simon fejelte ki a labdát az alapvonalon túlra. Legalább hátul jók vagyunk.

75. PERC: Tőzsér indult meg középen, majd remekül tálalt Szalai elé, de a Hoffenheim csatárának a lábáról épp a lövés pillanatában lopták le a labdát.

74. PERC: Fütyül a közönség, nem ilyen folytatásra számítottak a 4-0 után. Ahogy mi sem.

72. PERC: Zsinórban jönnek a rossz és gyenge beadások, Dzsudzsákot is mintha kicserélték volna.

69. PERC: Na, Németh ez most szépen eltekerte két védő mellett, a litván kapus pedig magabiztosan felszedte a földről a játékszert.

64. PERC: Támadgatunk, de ez kevés, Szalai és Németh sem tud komoly helyzetbe kerülni. Persze mondhatjuk, hogy néggyel megyünk, ám azért jó lenne megnyomni a második félidőt is.

60. PERC: A folytonos litván cserék széttördelték a játékot. A magyar válogatott nem tud kreatívan focizni, elég rendesen leült a meccs.

55. PERC: Szépen csordogál a meccs, túl sok izgalom nincs. A társak Király Gábort is bevették a labdázásba.

52. PERC: 5218 a hivatalos nézőszám. Nem is olyan rossz egy barátságos meccshez képest.

50. PERC: Négygólos hátrányban kitámadnak a litvánok, nincs veszítenivalójuk. Ők egyébként kettőt változtattak a szünetben.

48. PERC: Varga Roland került helyzetbe, de kézzel tette maga elé a labdát.

46. PERC: Megy a meccs, ezúttal a litvánok kezdtek. Dárdai Pál hatot cserélt a szünetben, szóval teljesen felforgatta a csapatát. Érkezett Király, Németh, Szalai, Szélesi, Varga és Leandro.

Vége az első félidőnek, a vártnál jóval jobban focizunk. A szünetben 4-0 ide.

1. FÉLIDŐ

45. PERC: Gólhelyzetbe kerültek a vendégek, de Tőzsér remek ütemben csúszott be.

44. PERC: Szabadrúgással jöttek a litvánok, a tizenhatos sarkától, de megint nem jutottak el kapuralövésig. 

42. PERC: Megint szöglet, megint veszélytelen. Szerencsére fejjel nem tudnak minket megverni, így ezek a sarokrúgások egyelőre nem vezetnek eredményre.

40. PERC: Alig jött vissza, Fiolának máris szögletre kellett mentenie. A litvánok egyelőre a sarokrúgásokban látják a gólszerzési lehetőséget.

39. PERC: Fiolának le kellett mennie, csúnyán felrepedt a fejbőre, de szerencsére gyorsan ellátták az oldalvonal mellett.

35. PERC: Egy litván szabadrúgásba Tőzsér tette bele a lábát, így szögletre mentett.

32. PERC: Csak mondani kellett, hogy Priskin és Nikolics nem villog, szépen megfricskáztak minket.

31. PERC: DEHOGY HÁROM!!! MÁR NÉGY!!!! DZSUDZSÁK BALÁZS megtámadta a védőt, elvette tőle a labdát, PRISKIN TAMÁS pedig higgadtan a kapuba gurított!!! 4-0!

30. PERC: AZ IGEN!!! NIKOLICS NEMANJA 18 méterről okosan tekert a hálóba, a litván kapus úszott a levegőben, de semmit sem tudott tenni! 3-0!!!

25. PERC: Priskin és Nikolics eddig nem sok vizet zavart, szerencsére kiváló formában vannak a középpályásaink.

20. PERC: GÓÓÓÓÓÓLLLL!!! Hoppá! Dzsudzsák Balázs 32 méterről vágta be a szabadrúgást, Klevinskas nem tudott hárítani, csak belekapott a labdába. 2-0 ide!

18. PERC: A bekapott gól megfogta a litvánokat, most már egyértelműen uraljuk a meccset.

15. PERC: GÓÓÓÓÓÓÓÓÓLLL!!! Dzsudzsák beádást még kifejeltéka védők, de épp a második hullámban érkező Stieber elé, aki 12 méterről a jobb felsőbe tekert! 1-0-ra vezetünk!

12. PERC: Szép támadás után középen Stieber kapta a labdát, majd megpróbálta a jobb alsóba tekerni, de az egyik védő az utolsó pillanatban blokkolni tudott. Ez volt az eddigi legnagyobb helyzet.

10. PERC: Cesnauskist hagytuk lőni közelről, de eltörte a labdát, ez pedig így csemege volt Dibusznak.

8. PERC: Tőzsér távoli szabadrúgását a védők hatástalanították.

7. PERC: Mi vagyunk a jobbak, de a litvánok nem adják majd könnyen magukat, keresik a kontaktot és azonnal letámadnak.

4. PERC: Priskin próbálkozott először lövéssel, de az alapvonalról még a kaput sem találta el.

3. PERC: Kicsit kapkodunk, de ez még az elején belefér. A litvánok nagyon gyorsak, minden labdáért komoly sprintet vágnak ki.

1. PERC: Cseh játékvezető fúj a meccsen. Mi indítottuk útjára a labdát.

HIába válogatott meccs, túl sok néző azért nincs a Nagyerdei Stadionban.

Íme, a magyar válogatott kezdője: Dibusz – Szolnoki, Fiola, Lang, Forró – Stieber Z., Simon Á., Tőzsér, Dzsudzsák – Nikolics, Priskin.

Előzetes: A magyar és a litván labdarúgó-válogatott – amely pénteken vív barátságos mérkőzést Debrecenben – eddig négyszer találkozott egymással, háromszor magyar siker, egyszer pedig döntetlen született.

Ebben a párosításban az egyik legemlékezetesebb a 2000-es világbajnoki selejtezősorozat első felvonása volt, melyen 6-1-re győzött a Bicskei Bertalan irányította magyar válogatott.

Azon a találkozón játszotta egyik legjobb mérkőzését Fehér Miklós: a támadó – aki 2004-ben a Benfica futballistájaként összeesett a pályán és meghalt – három gólt szerzett Kaunasban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik