Foci

“Garami József úgy döntött, hogy vezetőedzőként nem folytatja”

László Csaba (Array)
László Csaba (Array)

Hivatalos: a 2015/16-os szezontól László Csaba lesz az MTK Budapest vezetőedzője. Hat évre szerződtek vele. Helyzetértékelés.

A címben lévő idézet Domonyai László klubigazgatótól származik, aki a szerdai sajtótájékoztatón jelentette be hivatalosan is azt, amit a Hungária körúton már régóta tudnak. Eddig a klubvezető nem tagadta a váltás tényét, de nem is erősítette meg azt. Minden nyilatkozatában ügyesen lavírozott, rendre úgy fogalmazott, Garamival eddig is minden évad végén leültek tárgyalni a folytatásról, egy évre szerződtek, eztán is így fognak. Csak rajta áll, szeretné-e meghosszabbítani a kontraktust.

Domonyai László és László Csaba a szerdai sajtótájékoztatón
Forrás: instagram.com

A klubigazgató szerda délelőtt bejelentette: “Garami József úgy döntött, hogy vezetőedzőként nem folytatja”. Ehhez képest információnk szerint a 75 éves mesteredző nem felhőtlenül boldog. A 2014/15-ös bajnokságban elért 3. hely és a nemzetközi szereplés azzal a hendikeppel – anyagi lehetőséggel, infrastruktúrával, hazai pályán is idegenben futballozva -, ahogy elérték erősen megsüvegelendő, már-már a csúcs. Ráadásul a siker az edzőn fiatalított vagy tíz évet…. Így nem csoda, ha Garami és a stáb örömmel vezette volna a kék-fehér fiatalokat az Európa Ligában és a következő NB1-es szezonban is, erre azonban már nem lesz lehetőségük. Így együtt biztosan nem.

Garami kezét nem engedi el a klub. Szakmai igazgatóként szánnak szerepet neki. Ahogy eddig is, határozatlan időre szerződnek vele, de jövőre újratárgyalják. Ha klasszikusan vesszük e poszthoz járó szerepkört, akkor az azt jelenteni, az egyik legeredményesebb magyar edző az utánpótláscsapatoknál, illetve a női csapatoknál folyó szakmai munka felügyeletén túl kvázi új kollégája feletteseként, az irodából felügyeli majd az első csapatot is, osztja meg mindenkori elképzeléseit, elvárásait utódjával – de ez utóbbit nehezen tudjuk elképzelni.

Azt meg még kevésbé, hogy László Csaba ezt hagyja majd. A székely gyökerekkel rendelkező, Garaminál jóval több nemzetközi tapasztalattal – 2008-2014 között külföldi klubokat és válogatottakat irányított – bíró edző elég karakán, nagy tudású szakember ahhoz, hogy ebbe a felállásba ne menjen bele. Ugyanakkor az is nehezen elképzelhető, hogy “Józsi bácsi” – már elnézést de – egyfajta “bohócsipkával a fején vonul nyugdíjba” az új Hungária körúti stadion egyik irodájába, de ahogy ismerjük vitalitását, biztosan feltalálja magát új szerepkörében. Végül is két inteligens emberről beszélünk, megtalálják majd az összhangot.

“Szeretném folytatni Garami József munkáját, semmiképpen nem megváltoztatni a klub profilját. Cél továbbra is az, hogy minél több fiatal játékost építsünk be. Nem az életkor számít, hanem a pályán nyújtott teljesítmény. Szeretnénk megfelelően szerepelni az Európa Ligában is, 2-3 kört minimum mennénk” – fogalmazott székfoglalójában a magyar labdarúgásban elképzelhetetlenül hosszú, hat éves szerződést kapó László Csaba, az MTK új vezetőedzője.

Garami József, ha akarta, ha nem a csúcson hagyta abba
Forrás: facebook.com/mtkbudapest

László kitért a szakmai stábra is, amely még nem alakult ki, de az ígéret szerint az első edzésre véglegesen összeáll. Viszont 24+2 fős első keretet terveznek a klubnál, illetve egy 14+2 fős NB III-as csapatot indítanak a nyártól kezdődő pontvadászatokban.

Az EL-selejtező mérkőzéseket az MTK a Szusza Ferenc Stadionban játsza majd le, a következő évi szezont pedig az Illovszky, vagy a Bozsik Stadionban kezdi el és ami biztos, ott lesz a pályán Vass Ádám is, aki meghosszabbította szerződését és Varga Szabolcs is kölcsönba visszatér Hollandiából. A Sajtótájékoztatón újságíró kérdésre Domonyai László nem cáfolta, de nem is erősítette meg, hogy Csiki Norbertnek, Pölöskei Zsoltnak és Horváth Zsoltnak is lejár a szerződése, velük egyelőre még nincs megállapodás.

Végszóként annyit még: Garami József és az elmaradhatatlan szürke ballonkabát-kék ing kombináció úgy hozzánőtt a magyar futballpályákhoz, mint a kapufa, a kezdőkör, vagy a szögletzászló. Hiányozni fog az NB1-ből. Józsi bácsi: köszönjük!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik