Foci

Bombariadó a FIFA-kongresszuson

fifa-kongresszus (Array)
fifa-kongresszus (Array)

A zürichi rendőrség közölte, ki kellett üríteni a FIFA-székházat.

A hatóságokat délelőtt 11 órakor értesítették, ezt Marco Cortesi a svájci rendőrség szóvívője jelentette be. A hírt többek közt az Eurosport és az Independent is megerősítette. A helyszínen tartózkodó újságírók nem tudtak a bombariadóról, ugyanis nem szólították fel őket, hogy hagyják el az épületet.

A rendőrség átvizsgálta az üléstermet. Jérome Valcke főtitkár megerősítette, hogy egy névtelen bejelentő fenyegetőzött.

“Elemeztük a kockázatokat és a hatóságokkal együtt úgy döntöttünk, hogy az ebédszünetben átvizsgálják a termet. Mivel semmit nem találtak, a kongresszus folytatódhat” – tette hozzá.

Sepp Blatter délelőtti beszédében a korrupció elleni egységre szólította fel a kongresszus résztvevőit.

 Fotó: Europress fotóügynökség

A korrupciós botrány szerdán robbant ki azzal, hogy Zürichben, a FIFA tisztújító kongresszusának helyszínén letartóztatták a szervezet hét tisztviselőjét. Az ott elfogottak mellett további hét embert vádolnak korrupcióval, közéjük tartozik a Trinidad és Tobagó-i Jack Warner, a szervezet alelnöke is, aki csütörtökön feladta magát a rendőrségen. 

Az amerikai igazságügyi minisztérium közleménye szerint a New York-i szövetségi bíróságnál kétéves nyomozás eredményeként benyújtott, 47 vádpontot tartalmazó vádiratban többek között az áll, hogy az érintettek zsarolásra, csalásra és pénzmosásra épülő rendszert működtettek több mint két évtizeden keresztül.

Blatter az ötödik ciklusára készül, egyedüli kihívója Ali bin al-Husszein jordán herceg. A választásra a tervek szerint pénteken kerül sor Zürichben, de az európai szövetség (UEFA) – amely al-Husszeint támogatja – nem zárkózik el a bojkottól sem és követeli a kongresszus elhalasztását.  

Ajánlott videó

Olvasói sztorik